Bakan Yerlikaya, ölümlü kazaların çoğunun sebebini açıkladı

2023'te 89 binin üzerinde motosikletlinin kazaya karıştığını belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bu kazalarda maalesef 107 bin 725 vatandaşımız yaralanmış, 1301 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Türkiye geneli ölümlü kazaların yüzde 20'si motosiklet sebebiyle olan kazalar” dedi.

GÜNDEM 20.03.2024, 16:42 21.03.2024, 17:55 Şeyda Gül
Bakan Yerlikaya, ölümlü kazaların çoğunun sebebini açıkladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen "Motobike İstanbul 2024" fuarının açılışında hitap etti. 7 yıldan beri fırsat buldukça motosiklet kullandığını ve bu konuda sık sık eğitim aldığını söyleyen Bakan Yerlikaya, pandemi sürecinden sonra tüm dünyada motosiklet kullanımının arttığını dile getirdi. Son 10 yılda motosiklet sayısı ülkemizde yüzde 77,7, 2020'den bu yana motosiklet sayımız yüzde 49 arttığını ifade eden Bakan Yerlikaya, Türkiye'de motosiklet sayısının önceki yıl 4 milyon 141 bin olduğunu, bunun geçen yıl 5 milyon 79 bine ulaştığını aktardı. Şubat sonu itibarıyla sayının 5 milyon 221 bin 760 olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, “Bu motosiklet ailesinin yüzde 82'si, 30 büyükşehirde. İstanbul birinci sırada, Antalya, İzmir, Manisa ve Muğla ilk 5 vilayet motosiklet kullanıcıları açısından” dedi.

Motosiklet kazalarına ilişkin veriler

Motosiklet kazalarına dikkati çeken Bakan Yerlikaya, 2023 yılında 89 binin üzerinde motosikletlinin kazaya karıştığını söyledi. “Bu kazalarda maalesef 107 bin 725 vatandaşımız yaralanmış, 1301 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. 2022'ye göre can kayıplarındaki artış yüzde 30 gibi bir rakam. 2023 yılında ölümlü veya yaralamalı kazaların yüzde 38'ine motosikletliler karışmış. Türkiye geneli ölümlü kazaların yüzde 20'si motosiklet sebebiyle olan kazalar” diyen Bakan Yerlikaya, kazaların yüzde 93'ü ile can kayıplarının yüzde 76'sının yerleşim yerleri içinde cadde ve sokaklarda meydana geldiğini kaydetti. Bakan Yerlikaya, “Antalya, İstanbul, İzmir, Hatay, Muğla maalesef en fazla ölümlü kazanın olduğu şehirlerimiz” ifadelerini kullandı.

Kazaların yüzde 78'inde motosiklet sürücüleri kusurlu

Motosiklet kazalarının en fazla yüzde 44 ile yandan çarpma, yüzde 20 ile devrilme, yüzde 9'la da savrulma, takla atma ve arkadan çarpma şeklinde yaşandığını vurgulayan Bakan Yerlikaya, ölümlü kazaların yüzde 78'inde motosiklet sürücülerinin kusurlu olduğunun belirlendiğini dile getirdi.  Kusurların dağılımında ise en fazla, yüzde 48,5'i 'aracın hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak' kuralını ihlal olarak sıralayan Bakan Yerlikaya, 21-30 yaş gurubu gençlerin kazalarında 361 can kaybı olduğunu vurguladı. Bu işin olmazsa olmazı birinci meselesinin eğitim olduğunu anlatan Bakan Yerlikaya, eğitim almak zorunda olunduğunu kaydetti. “Ben bu işi çok iyi biliyorum” denildiği an, kaza yapma riskinin en fazla hissedilen an olduğunu vurgulayan Bakan Yerlikaya, “Her zaman kendimizi geliştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

2022'ye göre yüzde 19 arttı

Trafik denetimlerinin sayısı fazla olduğunda ölümlü kazaların azaldığına işaret eden Bakan Yerlikaya, geçtiğimiz yıl trafikte 51 milyon 117 bin 237 araç denetimi yapıldığının bilgisini verdi. Denetim noktalarından kaçmak istenirken de çok kaza yapıldığını anlatan Bakan Yerlikaya, 2023 yılının ölümlü trafik kazaları ve ölen vatandaş sayılarının 2022'ye göre yüzde 19 arttığını kaydetti. Bakan Yerlikaya, motosiklet plakalarının radarda görülmesine yönelik çalışmalarının olduğunu da belirtti.

Trabzonspor ve Fenerbahçe maçı sonrası yaşanan olaylar

Geçtiğimiz günlerde oynanan Trabzonspor ve Fenerbahçe maçı sonrası çıkan olaylara ilişkin de konuşan Bakan Yerlikaya, ilk andan itibaren bir paylaşım yaptığını hatırlattı. Ertesi gün de onunla ilgili idari ve adli süreçle ilgili sosyal medyada paylaşım yaptığını ifade eden Bakan Yerlikaya, zaten ilgili bakanlıkların açıklamalarını yaptığını söyledi. Hep beraber sürecin nereye geleceğini göreceklerini vurgulayan Bakan Yerlikaya, centilmenliğin sözde kalmaması gerektiğini belirtti. “Oyunun güzel olması, tarafların birbirlerini kıymetli olarak görmeleri, pozitif bütün enstantaneleriyle beraber alkışlamaları, biz bunu görmek istiyoruz. Spor müsabakasından sonra ülke olarak orada görmeyi istemediğimiz bir olumsuzluktan dolayı medya, milletimiz, sporseverler, kulüpler niye sadece bu konuyu konuşalım ki? Biz güzeli konuşmak istiyoruz” diyen Bakan Yerlikaya, sporun birleştirici ruhunu, yapıcı ruhunu, birbirimize kaynaştıran bu yönünü görmek istediklerini dile getirdi. Bunun da pek çok güzel örnekleri gösterildiğini belirten Bakan Yerlikaya, “Onlara da minnettarım. Ama ben bunun sayısının çok çok çok artmasını istiyorum. Bunu başarabileceğimizi de biliyorum ve 'lütfen' diyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)