Bakan Tunç’tan olaylı maç, Eylem Tok ve CHP skandalı açıklaması

Eyüpsultan'daki ölümlü kazaya ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Eylem Tok ve oğlu T.C'nin ABD makamları tarafından da yargılanabileceğini ifade etti.

GÜNDEM 19.03.2024, 13:36 Şeyda Gül
Bakan Tunç’tan olaylı maç, Eylem Tok ve CHP skandalı açıklaması

Eyüpsultan'daki ölümlü kaza sonrası ABD'ye kaçan Eylem Tok ve oğlu T.C. ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yaralanan ve vefat edenlerin yakınlarının tazminat davası açmaları durumunda tedbir konulabileceğini aktardı. Cezai açıdan soruşturma kapsamında tutuklama kararı yargılama makamlarınca verildiğini dile getiren Bakan Tunç, Eylem Tok’un asistanının o gece kaçmalarına yardımcı olan kişi olduğunu belirtti. Bir de yaralananlardan birinin telefonunu oradan aldıklarını vurgulayan Bakan Tunç, “O da delilleri yok etme anlamında bir hareket. Onun hakkında da yargılama makamlarınca adli kontrol kararı verildi. Baba hakkında da adli kontrol kararı verildi” ifadelerini kullandı.

Dosyada bir eksiklik yok şu anda iadeyle alakalı

“Biz diyoruz ki, geçici tutuklama kararımız var, tutuklayın ve bize teslim edin. Biz yargılama yapacağız diyoruz” diyen Bakan Tunç, şimdi oradan cevap beklediklerini söyledi. Dosyada iadeyle alakalı bir eksiklik olmadığını anlatan Bakan Tunç, bizim ülkemizin kanununda da vatandaş iade edilmez diye bir kural olduğunu ifade etti. Ama bunun kesin bir kural olmadığını vurgulayan Bakan Tunç, burada annenin suçu bakımından işte alt soy, üst soy suçluyu kayırma suçundan cezasızlık durumu var dendiğini kaydetti. Bakan Tunç, “Sadece suçluyu kayırma olarak da görmemek lazım. Delillerin yok edilmesi, yaralıları öylece bırakıp gitmek gibi birçok suç olabilir” şeklinde konuştu.

İfadesini almadan cezalandırma yoluna gidemiyoruz

“Biz soruşturmayı açarız. Ama yargılama yapabilmemiz için ifadesinin alınması lazım” diyen Bakan Tunç, kaçak şahıs statüsüne girdiğini söyledi. Kaçak şahısla ilgili olarak en son Anayasa Mahkemesi’nin ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verildiğinde bile kaçak şahsın ifadesinin alınması gerektiğini belirten Bakan Tunç, en son yapılan 8. Yargı Paketi düzenlemesinin de bununla ilgili olduğunu belirtti. Dolayısıyla ifadesini almadan cezalandırma yoluna gidemediklerini anlatan Bakan Tunç, ABD makamlarının yargılayabileceğini anlattı. Bakan Tunç, “Yani der ki ‘Sen yabancı ülkede bir yabancıya karşı suç işledin, benim vatandaşımsın, dolayısıyla seni benim kanunuma göre yargılayacağım’ diyebilir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’deki para sayma görüntüleri

CHP'deki para sayma görüntüleri ile ilgili de konuşan Bakan Tunç, nereden geldi bu paralar diye savcılığın sormaya başladığını ifade etti. Her birini tek tek ifadeye çağırdığını anlatan Bakan Tunç, orada paraları sayan İBB Spor Kulübü'nün Başkanı, meclis üyesi aynı zamanda Beylikdüzü'nden meclis üyesi olduğunu anlattı. Basından öğrendiği kadarıyla nerden aldığını söylediğini ve 3 çanta olunca, tek başına götüremeyeceği için güvenlik açısından Tuncay Yılmaz’ı da çağırdığını, onunla beraber ondan yardım istediğini öğrendiğini söyleyen Bakan Tunç, “Bu paraların kaynağı nedir? Nereden geldi? Partiye bağışla… Belgeleri nerede? Bankadan mı?” diye sordu.

Varsa bir suç unsuru bu oraya çıkacak

Milletvekilinin de tanık olarak ifadesinin alınacağını dile getiren Bakan Tunç, davetiye çıkarıldığını ve gelip ifade vermesi gerektiğini söyledi. “Vermezse o zaman demek ki karanlık bir nokta var ki açıklamıyor. Kamuoyunda şimdi milletvekilinin zorla getirilmesi söz konusu olmaz. Ama gelip kaynağı söylememesi önümüzde seçim var yani” diyen Bakan Tunç, tanık olarak milletvekilinin beyanda bulunabileceğini ve ifadesine başvurulabileceğini kaydetti. Varsa bir suç unsuru, bunu çıkaracak olanın Cumhuriyet Savcılığı olduğunu belirten Bakan Tunç, soruşturmanın da başladığını hatırlattı. Kendisinin savcılığa talimat vermesinin söz konusu olmadığını dile getiren Bakan Tunç, sosyal medyada adalet nerede diye yazmaya başladıklarını söyledi. “Savcılık niye el koymuyor dediler. Savcılık benim beyanatımdan önce zaten soruşturmayı başlattı. Benim yargıya talimat vermem, Savcılığa talimat vermem söz konusu olamaz” diyen Bakan Tunç, o görüntülerdeki kişilerin ifadelerinin alınmaya devam ettiği vurguladı. İfadeleri bilemeyeceklerini anlatan Bakan Tunç, savcılık ifadeden yola çıkarak başka ifadeye ihtiyaç duyduğunda yeniden çağırdığını söyledi. Türk Ceza Kanunu'ndaki karşılığı nereden alındığına bağlı olduğunu aktaran Bakan Tunç, “Aldığı yere göre değişir. Siyasi Partiler Kanunu’nda bağışın kuralları var, belli bir miktarı var. İfadelerin alınmasını bekleyeceğiz. O ifadeler sonrasında ne tür bağlantılar çıkar, onu hep beraber göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Trabzonspor-Fenerbahçe maçındaki olaylar

Trabzonspor-Fenerbahçe maçındaki olayların sahalarda olmaması gerektiğini belirten Bakan Tunç, bu tür olayların sahalarda olmaması gerektiğini savundu. “Spor kardeşliktir diyoruz ama maalesef düşmanlığa dönen bir durum söz konusu olabiliyor. Dünkü olaylarda 12 kişi gözaltına alındı ve soruşturma başlatıldı” ifadelerini kullanan Bakan Tunç, sahaya inen ve saldıranlarla ilgili görüntülerin incelendiğini belirtti. O görüntülerin incelendiğinde iki tarafın da sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu olduğunu aktaran Bakan Tunç, soruşturmanın devam ettiğini vurguladı. 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunu’nun olduğunu anımsatan Bakan Tunç, “Bu kanunda hangi fiillerin hangi yaptırımları var, hepsi yazılı” dedi.

Cezalar yeniden düzenlenecek

Spor kulübünün görevlilerinin, özel güvenliklerin tedbir alması gerektiğini vurgulayan Bakan Tunç, emniyet güçlerinin yanı sıra orada bir de özel güvenlikler olduğunu söyledi. Onların sahaya birilerinin girmemesi için gerekli tedbirleri alması gerektiğini ifade eden Bakan Tunç, o noktada da detaylı bir soruşturma yapıldığını dile getirdi. Bunu siyasete dahil etmenin bir kere hiç doğru olmadığını vurgulayan Bakan Tunç, bunu siyaset dahil etmenin bir kötü niyeti gösterdiğini söyledi. Dolayısıyla ona da müsaade etmemek gerektiğini anlatan Bakan Tunç, mevzuatın gerekli cezaları öngördüğünü kaydetti. “Ama biz buna rağmen 'Acaba para cezalarında, hapis cezalarında yeniden bir düzenleme ihtiyacı var mı, yok mu?' konusunu değerlendirdik arkadaşlarımızla. O konuda bir taslak çalışmamız oluştu” diyen Bakan Tunç, tabii bunu yargı paketinde de olabileceğini anlattı. Bakan Tunç, “Ama madde sayısına göre önümüzde seçim sonrası Meclisimizin takdirine sunacağımız birkaç madde değişikliği, caydırıcılık açısından bir taslak olacak” diye konuştu.

Kim suç işlenmişse soruşturulur

Olaylara karışan futbolcularla ilgili de konuşan Bakan Tunç, görüntüler izlendikten sonra değerlendirecek olanın Cumhuriyet Savcılığı olduğunu kaydetti. Meşru savunmanın da ötesine geçip karşı tarafa zarar verecek kendi savunmanın ötesine giden bir durum söz konusu olup olmadığının araştırılacağını dile getiren Bakan Tunç, “Bir saldırı var mı? Taraftar da olsa futbolcu da olsa he iki taraf içinde bir suç işlenmişse soruşturulur” dedi.

Yorumlar (0)