Bakan Tunç’tan “Eros” açıklaması: Yargılama yeniden başlıyor

Eros isimli kedinin canice öldürülmesine ilişkin konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, davada sanık hakkında Cumhuriyet Savcılığının itirazda bulunduğunu, itiraz neticesinde Ağır Ceza Mahkemesinin kararı kaldırdığını ve yargılamanın yeniden başlayacağını açıkladı.

GÜNDEM 25.02.2024, 14:17 25.02.2024, 17:43 Şeyda Gül
Bakan Tunç’tan “Eros” açıklaması: Yargılama yeniden başlıyor

Danıştay’ın Hakimler ve Savcılar Kurulunca meslekten ihraç edilen hakim ve savcılara yönelik kararına ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı programda vatandaşlarda bir tereddüt doğduğunu söyledi. “Acaba FETÖ'yle mücadelede bir zafiyet mi var?” endişesinin oluştuğunu dile getiren Bakan Tunç, “Öncelikle şunu ifade edelim: FETÖ'yle mücadele noktasında, tüm terör örgütleriyle mücadele konusunda kararlılığımızdan hiçbir zaman taviz vermeyiz. Bu anlamda gerek PKK gerek FETÖ gerek diğer terör örgütleriyle kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdürerek ülkemizin huzurlu geleceğine halel getirmek isteyen tüm şer şebekeleriyle mücadele etmekte ve teyakkuzda olmakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.

OHAL Komisyonuna 120 bin başvuru yapıldı

17-25 Aralık ve 15 Temmuz süreçlerinde FETÖ ile irtibatlı ve iltisaklı oldukları gerekçesiyle yargıda görevden ihraç edilen hakim ve savcıların bulunduğunu hatırlatan Bakan Tunç, bunların hukuk içerisinde kalınarak yapıldığını vurguladı. Özellikle OHAL kararnameleriyle ihraç edilen memurlar bakımından OHAL Komisyonu kurulduğunu kaydeden Bakan Tunç, eğer bu idari işlemde hata varsa OHAL Komisyonu bu başvuruları aldığını söyledi. OHAL Komisyonuna 120 bin başvuru olduğunu aktaran Bakan Tunç, bu başvuruların 20 bininin iade edildiğini söyledi. Hakim ve savcıların ihracının Hakimler ve Savcılar Kurulu kararıyla olduğunu, o süreçte 4 bin 6 hakim ve savcının meslekten ihraç edildiğini söyleyen Bakan Tunç, bunlardan 3 bin 888'inin dava açtığını, bir kısmının yurt dışına kaçtığını, dava açanlardan 387'si hakkında Danıştay tarafından iade kararı verildiğini kaydetti.

Müfettişlerimiz o dosyaları yeniden inceliyorlar

387 dosya bakımından mesleğe iade edilmiş olan 371 kişinin görevde olduğunun bilgisini veren Bakan Tunç, bu dosyalar bakımından HSK Teftiş Kurulu bir inceleme yapacağını söyledi. İncelemenin şu anda başladığını belirten Bakan Tunç, müfettişlerin o dosyaları yeniden incelediğine dikkat çekti. Danıştay kararının temyizi gibi bir şey söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Tunç, Danıştay’ın daire kararlarının zaten temyiz edildiğini belirtti. Şu anda temyizde de 1286 dosyanın İdari Dava Daireleri Kurulunda görüşülmesinin devam edildiğini anlatan Bakan Tunç, “Bunların bir kısmı kesinleşen, bir kısmı kesinleşmeyen kararlar” dedi.

Hukuk mesleklerine giriş sınavı 2024'ün ikinci yarısından itibaren başlayacak

Yeni sistemde hukuk fakültelerinden mezun olanların avukatlık stajına başlayabilmeleri, hakim ve savcı yardımcılığı sınavına katılabilmeleri için hukuk mesleklerine giriş sınavına gireceklerini Bakan Tunç,  bu sınavın 2024'ün ikinci yarısından itibaren başlayacağını ifade etti.

Cezalar, caydırıcı mı?

Mafya, suç örgütlerine yönelik cezaların yeterli olup olmamasına ilişkin konuşan Bakan Tunç, bir suç örgütüyle ilgili 30 kişi gözaltına alındı ama savcılık aşamasında alınan ifadeler, dosyadaki deliller itibarıyla o kişilerden bir kısmının kuvvetli suç şüphesi yoksa onun hakkında tutuklama kararı verilemeyeceği için bir kısmının serbest kalacağını söyledi. Bunun tamamen dosyadaki delillerle alakalı bir konu olduğunu dile getiren Bakan Tunç, cezasızlık algısıyla ilgili, bunu ortadan kaldırmaya yönelik bir yasal düzenleme hazırlıklarının olduğunu anlattı. Bakan Tunç, “Özellikle 8. yargı paketinde yok ama cezai konular, seçim sonrasında daha geniş bir zamanda ele alacağımız konular” şeklinde konuştu.

129 bin 259 başvurudan 69 bin 239'u anlaşmayla sonuçlandı

Kira davalarında arabuluculuk konusuna değinen Bakan Tunç, 1 Eylül'den itibaren kira davalarında arabuluculuk uygulamasını başlattıklarını hatırlattı. Kiracı ya da kiraya veren eğer hem kira miktarıyla ilgili hem de tahliyeyle ilgili bir dava açmak istiyorsa dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğunu getirdiklerini söyleyen Bakan Tunç, tüm Türkiye genelinde kira uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuruların 21 Şubat itibarıyla 129 bin 259’a yükseldiğini belirtti. Arabulucuya başvurular olmasaydı bunların hepsinin davaya intikal edeceğini vurgulayan Bakan Tunç, “Bu 129 bin 259'dan 69 bin 239'u anlaşmayla sonuçlandı” ifadelerini kullandı.

Hayvanlarımıza eziyet edenlerle ilgili yargı olarak hassasiyetimizi koruyacağız

Eros isimli kedinin canice öldürülmesine ilişkin davada sanık hakkında Cumhuriyet Savcılığının itirazda bulunduğunu, itiraz neticesinde Ağır Ceza Mahkemesinin kararı kaldırdığını ve yargılamanın yeniden başlayacağını söyleyen Bakan Tunç, hayvanlara özellikle bu şekilde eziyet eden, onları öldürenlerle ilgili yargı olarak biz hassasiyeti koruyacaklarını dile getirdi. Bakan Tunç, “Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı'mız bir gece yarısı 'Nasıl olur böyle bir şey?' diye beni aradı. Hepimiz hassasız bu konuda” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)