Bakan Tunç açıkladı: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının kilit ismi ne zaman iade edilecek?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM iptal kararları ve Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, Bora Kaplan soruşturmasının tanığı Serdar Sertçelik'in belgelerinin Macaristan'da olduğunu ve iadenin yapılmasını beklediklerini söyledi. Tunç, AYM'nin iptal kararları sorusuna ise "Yetki tartışması söz konusu değildir. Cumhurbaşkanı devletin ve yürütmenin başıdır" yanıtını verdi.

GÜNDEM 07.06.2024, 14:04 Hanife
Bakan Tunç açıkladı: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının kilit ismi ne zaman iade edilecek?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bolu Valiliği'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının gizli tanığı ve sanığı Serdar Sertçelik'in iade süreciyle ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Tunç, Sertçelik için Macaristan'da 40 günlük geçici tutuklama kararı alındığını hatırlatarak, “Belgeler Macaristan'da, iadenin yapılmasını bekliyoruz" dedi ve sürecin işleyişine dair bilgi verdi.

Serdar Sertçelik Nasıl Yakalanmıştı?

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İçişleri Bakanlığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün iki numaralı ismi olan firari Serdar Sertçelik'in yakalanması için harekete geçti.

İlk olarak Sertçelik'in Paris'te olduğu düşünülürken, MİT tarafından Karadağ'da olduğu tespit edildi ve bu bilgi Adalet Bakanlığı'na iletildi.

Sertçelik, 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma', 'Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme', 'Kasten öldürme' ve 'Malvarlığı Değerlerinin Meşru Bir Yolla Elde Edildiği Konusunda Kanaat Uyandırmak' suçlarından dolayı İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranmaktaydı. Bu kararın ardından Karadağ'dan kaçarak karayoluyla Sırbistan üzerinden Macaristan'a geçen firari Sertçelik, Macaristan sınırında sahte Gürcistan pasaportu ve Simeon Nikos kimlik bilgisiyle Roszke Sınır Kapısı'ndan giriş yapmaya çalışırken yakalandı.

Sertçelik'in Macaristan'da yakalanması ile 6 Temmuz'a kadar tutuklu kalmasına karar verildi.

Adalet Bakanlığı ise Sertçelik'in Türkiye'ye iadesi için gerekli adli süreci başlattı.

AYM'NİN İPTAL KARARLARI

AYM'nin iptal kararları yönündeki sorulara da yanıt veren Bakan Tunç, "Yetki tartışması söz konusu değildir. Cumhurbaşkanı devletin ve yürütmenin başıdır. Parlamenter sistemde kanunla düzenlendiği için sonrasında da KHK ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir AYM kararıdır. " açıklamasında bulundu.

Bakan Tunç, Cumhurbaşkanın, üst kademe yöneticilerini atama yetkisinin Anayasa'dan kaynaklanan bir yetki olduğunu belirterek, Yürütmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamelerinin çıkarılabileceğini söyledi.

HAKKARİ BELEDİYESİNE KAYYUM ATAMASI

DEM Parti’li Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol'un tutuklanmasına ilişkin de açıklama yapan Bakan Tunç, " Tatvan'da ve bazı belediyelerde gördüğümüz devletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanımızın resminin birtakım beyanlarda bulunarak indirilmesi birliğimize yönelik saldırıdır." dedi.

“Tatvan'da da soruşturma açılmıştır.” diyen Bakan Tunç, Hakkari Belediye Başkanı'na ilişkin haklarında bir soruşturma ve kovuşturma olması durumunda İçişleri Bakanlığı'nın görevden alma yetkisi olduğunu belirtti.

Belediye Kanunu'nun 45 ve 46'ncı maddelerini hatırlatan Tunç, “Anayasanın 127'inci maddesine dayanarak hakkında bir terör soruşturması varsa İçişleri Bakanı'na anayasadan kaynaklanan bu yetkiyle geçici olarak görevden alma yetkisi düzenlenmiştir.” dedi.

Hakkari Belediye Başkanı hakkında terör soruşturması ve devam eden davası olduğunu hatırlatan Bakan Tunç, “Milletin oylarıyla seçilen yerel yöneticiler, milletin kaynaklarını ve parasını millete aktarmak durumundadırlar.

Terörle ilgili terör soruşturmaları ve kovuşturmalarına muhattap olurlarsa anayasamızın 127'inci ve Belediye Kanunu'nun 45 ve 46'ıncı maddesinin uygulanması durumunda hiç kimsenin bu durumdan yakınmaması gerekir.” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)