Bakan Göktaş: Kamuda çalışan engelli sayısını 68 bine ulaştırdık

2012 yılında dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini hatırlatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “KPSS'yi dijital ortama taşıyarak engelli vatandaşlarımızın kamuda istihdam oranını artırdık. 2002'de kamuda çalışan engelli sayısı yaklaşık 5 binken bugün bu sayıyı 68 bine ulaştırdık” dedi.

GÜNDEM 03.12.2023, 17:31 Şeyda Gül
Bakan Göktaş: Kamuda çalışan engelli sayısını 68 bine ulaştırdık

Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlendi. Zirve kapsamındaki etkinlikte konuşan Bakan Göktaş, trafik kazasında şehit olan yakın koruma ekibinde görevli polis memuru Musa Erdem’in ailesine başsağlığı dilediğini ifade etti. Bakanlığın temel görevinin hiçbir ayrım yapmadan, tüm vatandaşların ihtiyaç ve taleplerine uygun sosyal politikalar geliştirmek olduğunu belirten Bakan Göktaş, hizmetleri bu sosyal politikalar temelinde düzenlemek olduğunu söyledi. Tüm vatandaşlar için eşit fırsat sunmayı hedeflediklerini, engelli ve yaşlı vatandaşlara ise daha özenli ve hassas yaklaştıklarını dile getiren Bakan Göktaş, herhangi bir engelle mücadele eden bireylerin bağımsız hareket etmelerini desteklediklerini, toplumsal hayata katılımlarını teşvik ettiklerini kaydetti.

Engelli Kanunu'yla engelli bireylerin hakları korumaya alındı

Dünya nüfusunun yüzde 5'ini, Türkiye genelinin ise yüzde 7'sini kapsayan engelli bireylere verdikleri hizmetlerin görünürlüğünü artırmanın da öncelikli hedefler arasında olduğunu vurgulayan Bakan Göktaş, bunun için öncelikle 2005 yılında düzenledikleri Engelli Kanunu'yla engelli bireylerin haklarını korumaya aldıklarını anımsattı. Dünyada 'Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeyi imzalayan ilk ülkelerden biri olduğumuzu gururla söyleyen Bakan Göktaş, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2020 yılını 'Erişilebilirlik Yılı' ilan etmesiyle çalışmalarını hızlandırdığımız '2030 Engelsiz Vizyonu Belgesi'ni 2021 yılında kamuoyuyla paylaştık. Bu belgeyle engellilik alanındaki çalışmalarımızı ulusal politikalarımızın ayrılmaz bir parçası haline getirdik” ifadelerini kullandı.

Aile odaklı hizmet programları yürütülüyor

Bakan Göktaş, Nisan ayında yaptıkları 2. Otizm Eylem Planı ile merkezi ve yerel düzeyde hizmet sunumunu iyileştirip engelleri kaldırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bakıma ihtiyaç duyan vatandaşlar için aile odaklı hizmet programları yürüttüklerini vurgulayan Bakan Göktaş, evde bakım yardımı, geçici misafir bakımı ve gündüzlü bakım gibi hizmet modelleriyle engelli bireylerin ve ailelerinin yaşam koşullarını iyileştirmeye çalıştıklarını belirtti. Değişen ve dönüşen dünyada engelli bireylerin ihtiyaçlarını kapsayacak yeni çalışmalar yapmaya devam edeceklerini dile getiren Bakan Göktaş, tüm hizmetleri dijital platformlarda da sunmaya başladıklarını vurguladı. Valilikler bünyesinde kurdukları Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarının çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Bakan Göktaş, engelsiz şehirler inşa etmek için kamu kurumlarıyla belediyelerde mimar ve mühendislere yönelik eğitimler düzenlediklerini dile getirdi.

Engellilere ücretsiz seyahat imkanı

Engelli vatandaşların refakatçileri için şehir içi toplu taşıma, şehirler arası demir ve deniz yollarında ücretsiz seyahat imkanı tanıdıklarını hatırlatan Bakan Göktaş, 2012 yılında, dünyada bir ilki gerçekleştirerek KPSS'yi dijital ortama taşıdıklarını anlattı. Bakan Göktaş, “Bu sayede, engelli vatandaşlarımızın kamuda istihdam oranını artırdık. 2002 yılında kamuda çalışan engelli sayısı yaklaşık 5 binken bugün bu sayıyı 68 bine ulaştırdık” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)