Bakan Fidan “Kökünü kurutmaya kararlıyız” diyerek duyurdu

Ege veya Doğu Akdeniz'de hiçbir zaman husumet yaratma arayışında olmadıklarını belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ancak yaşamsal çıkarları korumaktan da geri durmayacaklarını söyledi. Bakan Fidan, terörün kökünü tamamen kurutma noktasında da kararlı olduklarını vurguladı.

GÜNDEM 29.03.2024, 20:36 Şeyda Gül
Bakan Fidan “Kökünü kurutmaya kararlıyız” diyerek duyurdu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İzmir temasları sırasında yaptığı açıklamada iş dünyasının gerçekleştirdiği etkinlikleri çok kıymetli bulduğunu söyledi. Dünyanın büyük bir belirsizlik içinde seyrettiği şu günlerde istişareyle ve ortak akılla hareket etmeye çok ihtiyaç olduğunu kaydeden Bakan Fidan, Ege Bölgesi'nin tüm çağlardan beri medeniyet, kültür, ekonomi, ticaret ve ulaşımının beşiği konumunda olduğunu ifade etti. Bu nedenle genç Cumhuriyet'in ilk iktisat kongresinin İzmir'de toplanmasının da hiç tesadüf olmadığını dile getiren Bakan Fidan, “Ege'miz Türk milletinin dinamizmini üretime ve ihracata yansıtan, Türkiye markasının bütün dünyada tanıtılmasında her daim başı çeken bir bölge oldu” ifadelerini kullandı.

Tek başına küresel sorunlara göğüs germesi pek mümkün değil

Müteşebbislerin küresel ölçekte önünü açmanın devletin ana stratejileri arasında olduğunu anlatan Bakan Fidan, bakan olarak göreve başladıktan sonra temel önceliklerinden birisinin de bu olduğunu ifade etti. 13 yıl istihbarat teşkilatını yönettikten sonra göreve geldiğinde yayımladığı ilk genelgenin ekonomiyle alakalı olduğunu aktaran Bakan Fidan, dünyanın dört bir tarafına yatırım yapan iş insanları olduğunu anlattı. “Vatandaşlarımız, yaşadıkları ülkelerde gurur vesilesi başarılara imza atıyorlar. İlaveten çok devlete nasip olmayan ana vatana gönülden bağlı soydaşlarımız var. Bu büyük eşsiz beşeri gücü küresel bir güce dönüştürmek için de stratejiler geliştirdik” diyen Bakan Fidan, bütün bunları özel sektör platformları ve tüm dünyadaki kuruluşlarımızla hep birlikte hayata geçireceklerini vurguladı. Bakan Fidan, “Devlet, özel sektör olarak hedefimiz bir, rotamız ortak; ülkemizi kalkındırmak, halkımızın refahını arttırmak. Ancak şu bir gerçek ki günümüzde bir ülkenin tek başına küresel ve bölgesel sorunlara göğüs germesi pek mümkün değil” şeklinde konuştu.

En hızlı büyüyen ülkeler arasındayız

Küresel ölçekte tahribat yaratan savaşların, çatışmaların ve krizlerin tam ortasında yer alan bir ülke olarak bu gerçeği görmekte olduğunu kaydeden Bakan Fidan, her türlü zor şartlara rağmen en hızlı büyüyen ülkeler arasında olduğumuzu söyledi. İhracatımızın tüm zamanların rekorlarını kırmakta olduğunu anlatan Bakan Fidan, savunma sanayisinde, çığır açıcı alanlarda hiç görülmemiş atılımlar içerisinde olduklarının bilgisini verdi. “Ancak millet olarak başardıklarıyla asla yetinmeyen de bir karakterimiz var. Dolayısıyla daha da kalkınacaksak, daha da büyüyeceksek bunu komşularımızla, bölgesel ve küresel ortaklarımızla birlikte başarmamız gerekiyor. Ekonomik gelişimi, bölgemize yayıp bir bölgesel refah yaratarak yolumuzda ilerlemek gerekiyor” diyen Bakan Fidan, bunu başarabilmeninse tek bir yolu olduğunu dile getirdi. Şartlar ne olursa olsun etrafta barışı, güvenliği ve istikrarı hakim kılmanın dış politikanın ana hedeflerinden birisi olduğunu vurgulayan Bakan Fidan, “Ancak Türkiye gibi büyük ve güçlü devletler böyle bir sorumluluğun altına elini sokabilir” dedi.

Güvenliğe temel tehdit, terörizmdir

Barış ve kalkınma vizyonunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki dış politikanın her adımında, her hamlesinde görüldüğünü ifade eden Bakan Fidan, Ukrayna'daki savaşı ve Gazze'deki mezalimi, adil ve kalıcı barış temelinde sona erdirme arayışlarında ön planda olduklarına işaret etti. Balkanlar ve Güney Kafkasya'da bölgesel sahiplenme kültürünü yerleştirerek barış ve istikrar için zemini kuvvetlendirmeye çalıştıklarını aktaran Bakan Fidan, komşumuz Yunanistan ile olumlu gündem üzerinden ilişkileri geliştirip, sorunları çözmeye çalıştıklarını anlattı. “Biz esasen hiçbir zaman Ege'de veya Doğu Akdeniz'de husumet yaratma arayışında olmadık. Ancak, yaşamsal çıkarlarımızı korumaktan da katiyen geri durmayacağız. Ülkemiz için olsun, bölgemiz için olsun, güvenliğe temel tehdit, terörizmdir” diyen Bakan Fidan, terörist örgütlerle mücadelede eşi benzeri olmayan bir seviyeye ulaştıklarını söyledi. Bu başarının üç temel unsuru olduğunun altını çizen Bakan Fidan, güçlü siyasi liderlik, milli stratejik kabiliyetlerimiz ve başta Irak olmak üzere komşularımızla yeni ve yapıcı bir angajman süreci olduğunu kaydetti. Bakan Fidan, “Geldiğimiz bu kritik safhada terörün kökünü tamamen kurutmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)