Bakan Fidan'dan 'Montrö' açıklaması

“Bizler Montrö Sözleşmesi'ni harfiyen uygulamayı sürdüreceğiz” diyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu konunun tartışılmasını bırakın, akıldan geçirilmesinin bile söz konusu olamayacağını dile getirdi.

GÜNDEM 30.01.2024, 14:21 31.01.2024, 12:52 Şeyda Gül
Bakan Fidan'dan 'Montrö' açıklaması

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sofya'da Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni harfiyen uygulamayı sürdüreceklerini belirten Bakan Fidan, bu konunun tartışılmasını bırakın, akıldan geçirilmesi bile söz konusu olamayacağını kaydetti. Bakan Fidan, “Montrö Sözleşmesinin uygulayıcısı olarak Karadeniz'de sükunetin muhafazası ve bunu tehlikeye sokacak girişimlerin engellenmesi temel önceliklerimiz arasındadır” şeklinde konuştu.

Tartışılması söz konusu olamaz

Bakan Fidan, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında Karadeniz'de "Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubunun" kurulmasına ilişkin mutabakattan memnuniyet duyduklarını vurguladı. Bunu bölgesel güvenlik işbirliğine de örnek bir vaka olarak gösterdiklerini söyleyen Bakan Fidan, kıyıdaş ülkeler olarak bunu hem bölgesel sahiplenme ilkesine hem de müttefiklik ruhuna uygun bir adım olarak gördüklerini dile getirdi.

Yorumlar (0)