Ayasofya'da yeni dönem

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadet yapmak için gelenler ile camiyi turistik maksatlı ziyarette bulunan yabancıların girişlerini ayıran yeni uygulamaya başladı.

GÜNDEM 15.01.2024, 20:40 16.01.2024, 16:03
Ayasofya'da yeni dönem

Kültür ve Turizm Bakanlığının koruma ve restorasyon faaliyetleri çerçevesinde başlattığı yeni düzenleme doğrultusunda, galeri katını ziyarette bulunacak olanlar III. Ahmet Çeşmesi karşısındaki gişeden biletle camiye giriş gerçekleştiriyor. 

İbadet haricinde tarihi camiye gerçekleştirilen turistik geziler, 25 avro (825 lira) giriş ücreti karşılığında yapılıyor.

Girişler caminin güneyindeki II. Beyazıd minaresi altındaki giriş rampası ve tünel ile kontrollü bir biçimde sağlanırken, galeri katında gerçekleştirilen gezinin akabinde kuzeydoğu yönündeki rampa ile çıkış gerçekleştiriliyor.

Osmanlı İmparatorluğu dönemi ekleri ile cami harim katını görerek cehennem-cennet kapısından geçiş yapan turistler, bu kısımdaki Bizans İmparatorluğu dönemi mozaiklerini de inceleme fırsatı buluyor.
 

İbadet edenlerin rahatsız edilmemesi hedefleniyor

QR kod uygulaması ile hayata geçirilen sistemle ziyaretçiler akıllı telefonlarının kulaklıkları veyahut sağlanacak bir kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri rahatsız etmeden 23 dilde bilgi edinebiliyor.

Yeni uygulama ile birlikte camiye ibadet için gelenlerle turistik maksatlı ziyaret yapanların ayrılması ve girişlerde yaşanan yoğunlukların önüne geçilmesi, ibadet atmosferi bozulmadan turistlerin ziyaretlerini yapabilmeleri hedefleniyor. 

Yorumlar (0)