Aliyev'in Ankara ziyareti: ‘Türkiye dünyada söz sahibi, bölgede barışın garantörü’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile ortak basın toplantısında konuşma yaptı. Erdoğan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldığını vurgularken, Aliyev ise “Türkiye dünyada söz sahibi, bölgede barışın garantörü” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 19.02.2024, 17:29 19.02.2024, 17:33 Buse Önder
Aliyev'in Ankara ziyareti: ‘Türkiye dünyada söz sahibi, bölgede barışın garantörü’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesindeki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından ilk resmi ziyaretini Ankara'ya gerçekleştirdi. Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı ve iki lider arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından heyetler arası toplantı düzenlendi ve iki ülke arasında üç anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresinin açıldığını belirtti. Aliyev ise Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğunu ve bölgede barışın garantörü olduğunu ifade etti. Aliyev'in ziyareti sırasında Anıtkabir'i ziyaret etti ve iki lider baş başa gerçekleşen bir görüşme gerçekleştirdi.

Heyetler arası toplantı yapıldı

Bu görüşmenin ardından heyetler arası toplantı yapan liderler, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirmek amacıyla çeşitli konuları ele aldı. Görüşmelerin sonunda, heyetler arasında imzalanan 3 yeni anlaşma ile ilgili bilgi verildi. İki lider, ortak bir açıklama yaparak görüşmelerin detayları hakkında bilgi sundu.

Ticarette 15 milyar dolar hedefi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın 7 Şubat'taki seçimlerinde maruz kaldığı haksız uygulamalara dikkat çekerek, "Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde Azerbaycan heyetinin katılımına yönelik alınan karara güçlü bir tepki gösterdik. Bu meclisin çatışma değil, diyalog platformu olması gerektiğini vurgulamaya devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 7,5 milyar dolara ulaştığını ve hedeflerinin 15 milyar dolar olduğunu belirtti.

‘Kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde Güney Kafkasya'nın ele alındığını belirterek, "Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanacak kalıcı barış anlaşması, yeni bir ümit kaynağı olacaktır" dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin Azerbaycan ile birlikte hareket ettiğini vurgulayarak, "Karabağ'daki işgalin sona ermesi, bölgede kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açmıştır" şeklinde konuştu. Ayrıca, Erdoğan, görüşmede İsrail'in Gazze'deki saldırılarının da ele aldığını ifade etti.

‘Türkiye dünya çapında söz sahibi’

İlham Aliyev, Erdoğan'ın ardından söz alarak gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Aliyev, görüşmelerde enerji, ulaştırma ve güvenlik konularının ele alındığını belirtti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin dünya çapında etkili ve bölgede barışın garantörü olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ve Azerbaycan birliği, sadece bölge için değil Avrasya için önemli bir etkiye sahiptir" dedi.

Aliyev, iki ülke ordusunun "tek yumruk" gibi hareket ettiğini ifade etti.

Yorumlar (0)