"Afrikalı göçmen" iddiası hakkında açıklama geldi

Türkiye'de gelen İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin, Kapalıçarşı ziyaretinde kendisine eşlik eden tarihçi İlber Ortaylı'ya, "Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye yollamak istiyoruz." dediği ileri sürüldü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, söz konusu iddialara açıklık getirdi. İddiaların kaynağını açıklayan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Ortaylı'nın konuşmasının çarpıtıldığını bildirdi.

GÜNDEM 23.01.2024, 15:16 24.01.2024, 09:32 Hakan Öksüz
"Afrikalı göçmen" iddiası hakkında açıklama geldi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Türkiye ziyaretinde kendisine eşlik eden tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın anlattıkları gündeme damga vurdu. Kapalıçarşı'yı Meloni ile beraber gezen Ortaylı, İtalya Başbakanı hakkındaki izlenimlerini anlattı. 

Ortaylı: "Cana yakın ve sempatik birisi, kendini beğenmişliği yok"

Meloni'nin yakından takip ettiği bir siyasetçi olduğunu vurgulayan Ortaylı, "İki saat vakit geçirdik. Çok mütevazı ve sempatik bir hanımefendi. 'Sigara içebilir miyim?' diye sorması zerafetinin göstergesi. Lisan bilen, halkla teması olan, cana yakın birisi. Kendini beğenmiş birisi değil." ifadelerini kullandı.

Meloni, "Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye yollamak istiyoruz" dedi mi?

Bir kanala konuk olan Ortaylı'nın, sosyal medyadaki bazı iddiaları dillendirmesi gündeme oturdu. Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan iddialara göre İtalya Başbakanı Meloni, İlber Ortaylı'ya, "Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye yollamak istiyoruz." dedi. Bu iddia, sosyal medyada çok konuşuldu. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, iddianın kaynağını açıkladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, söz konusu iddialara karşı açıklama yaptı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, "Bu iddia gerçeği yansıtmıyor. Meloni'nin Türkiye ziyaretinde böyle bir konuya dair konuşma geçmedi. Afrikalı göçmenlerin Türkiye'ye gönderileceği iddiası, İtalya'daki hükümete yakın 'Il Giornale' gazetesinde yer alan bir haber sonrası ortaya atıldı." denildi.

"Ortaylı'nın açıklaması, konuşmanın bütününden kesilmiştir"

Söz konusu haberde de Afrikalıların yollanacağı hakkında bir ifadenin yer almadığı bildirilen açıklamada, "Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kapalıçarşı ziyaretinde Meloni'ye eşlik etmiştir. İtalyan hükümetinin, Afrikalı göçmenleri Türkiye'ye yollamak istediğine dair Ortaylı'nın açıklaması, konuşmanın bütününden kesilmiştir. Burada Ortaylı, sosyal medyadaki iddiaları dile getirmektedir. Bu iddiayı Meloni'den duyduğuna dair bir şey söylememiştir. İlber Ortaylı, konuşmasında bu iddiaları eleştirmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)