2 günde 10 orman yangını! 'Çok büyük bir ekolojik felaket'

Adana'da hava sıcaklıklarının 45 dereceyi aştığı hafta sonunda Çukurova, Sarıçam, Karaisalı, Feke ve Pozantı'da 10 ayrı noktada orman yangını çıktı, uyarılar geldi.

GÜNDEM 11.06.2024, 12:36 12.06.2024, 09:40 Buse Önder
2 günde 10 orman yangını! 'Çok büyük bir ekolojik felaket'

Adana’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, hafta sonu boyunca orman yangınlarına neden oldu. İki günde beş ilçede toplamda 10 ayrı yangın çıktı. Yangınların dördünün anız yakılması sonucu başladığı belirlendi. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, orman yangınlarının %95'inin insan eliyle çıktığını vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu.

10 ayrı noktada orman yangını

Kentte hava sıcaklıklarının 45 dereceyi aşmasıyla Çukurova, Sarıçam, Karaisalı, Feke ve Pozantı ilçelerinde 10 ayrı noktada orman yangını çıktı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yangınlarla hem havadan hem de karadan mücadele etti. Alevler, yerleşim yerlerine sıçramadan kontrol altına alındı ancak yüzlerce dönüm orman zarar gördü. Özellikle anız yakılması sonucu çıkan yangınlar, toprak verimliliğini azaltırken, birçok canlı türünün de ölmesine neden oldu.

‘Büyük çoğunluğu insan eliyle çıkıyor’

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan eliyle çıktığını belirterek önemli uyarılarda bulundu. Başıbüyük, yangınların genellikle anız, sigara, cam parçası veya kasıtlı kundaklama yoluyla çıktığını ifade etti. Yüksek gerilim hatlarının ise nadir de olsa yangınlara sebep olabildiğini ekledi.

Başıbüyük, “Çukurova’da buğday hasadı bitti. Anız yangınları eskisi kadar yaygın olmasa da hala mevcut. Geçtiğimiz günlerde 45-46 derece sıcaklıkları gördük. Mart ayında ise 40 dereceye yakın olağanüstü sıcaklıklar yaşadık. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, önümüzdeki temmuz ve ağustos aylarında özellikle Akdeniz Çanağı'nda çok yoğun sıcak hava bekleniyor. Bu durum ormanların yangına karşı daha hassas hale gelmesine neden oluyor. Bu yüzden vatandaşlarımızın ve özellikle çiftçilerimizin anız konusunda daha dikkatli olmalarını istirham ediyorum” dedi.

’48 saat içinde çok büyük yangınlar çıktı’

Prof. Dr. Başıbüyük, meteorolojik koşullar nedeniyle yangınların söndürülmesinin zorlaştığını belirtti. Ayrıca, yangınlarda çalışan kişilerin verdiği olağanüstü mücadeleye dikkat çekerek, geçmişte hayatını kaybeden orman çalışanları ve gönüllülerin olduğunu hatırlattı. Çam ormanlarının yangına karşı çok hassas olduğunu vurgulayan Başıbüyük, Orman Genel Müdürlüğü’nün insansız hava araçlarıyla 24 saat sürekli kontrol sağladığını ancak bireysel olarak vatandaşların da dikkat etmesi gereken hususlar olduğunu belirtti.

Başıbüyük, “Şehirler arası seyahat ederken yol kenarlarına izmarit atanları görüyoruz. Bu sorumsuzluk büyük yangınlara sebep olabiliyor. Cam kırıkları da yangınlara neden olabilir. Son 48 saat içinde hiç olmadığı kadar çok yangın çıktı. Bunları söndürmek çok zor ve büyük ekonomik ve ekolojik kayıplara yol açıyor” dedi.

Küresel sıcaklık rekorları ve iklim değişikliği

Prof. Dr. Başıbüyük, 2023 yılının rekor sıcaklıklarla geçtiğini ve 2024 yılının da rekorlarla başladığını belirtti. Dünyanın dört bir yanında sıcaklık rekorları kırıldığını ve bu durumun orman yangınlarını artırdığını ifade etti.

30 Mart öncesi, meteorolojik kayıtların tutulduğu tüm zamanlardan beri inanılmaz sıcak hava gözlemlendiğini belirten Başbüyük, “Şubat ayı, özellikle Karaisalı bölgesinde ve Adana'nın diğer yerlerinde inanılmaz derecede sıcak geçti. Bu sadece Türkiye'ye özgü bir durum değil; Asya'da da benzer durumlar yaşandı. Şubat ayında ABD’nin Teksas eyaletinde tarihinin en büyük orman yangınlarından biri çıktı. Meteoroloji uzmanları vatandaşları sürekli uyarıyor. Biz de buradan bir kez daha dikkatli olunması gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)