Yeni teklif geliyor! İşte çalışma hayatını etkileyecek iki düzenleme

Sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikleri içeren beş maddelik kanun teklifi, Meclis'e sunuldu. Eğer teklif yasalaşırsa, özellikle işverenlere sağlanan asgari ücret desteği ve çalışanların kullanabildiği kısa çalışma ödeneğinin şartları değişecek.

EKONOMİ 17.01.2024, 09:35 Buse Önder
Yeni teklif geliyor! İşte çalışma hayatını etkileyecek iki düzenleme

Yeni asgari ücretle birlikte işverenlere sağlanan destek miktarı da arttı. 2023'ün Ocak-Haziran döneminde günlük olarak ödenen asgari ücret desteği 13.33 lira ve aylık olarak 399.90 lira iken, geçen yılın temmuz-aralık döneminde günlük 16.66 lira ve aylık 499.80 liraya çıkarılmıştı. Meclis'e sunulan kanun teklifi ile 2024'te işverenlere verilecek asgari ücret desteği günlük 23.33 liraya ve aylık 700 liraya yükseltilecek. Bu şekilde asgari ücret desteği, 2024 için yüzde 40 oranında artırılmış olacak.

Asgari ücret desteğinden kimler yararlanacak?

Asgari ücret desteğinden yararlanacak kişiler, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenen uzun vadeli sigorta kollarına bağlı çalışanlardan oluşacak. Özel sektör işverenleri, günlük kazancı 671 TL ve altında olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını çarpma sonucu bulunan tutarı asgari ücret desteği olarak alacaklar. İşyeri türüne göre belirlenen destek miktarları, toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenleri için 1.341 TL, linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışanlar için ise 1.789 TL olarak uygulanacak.

Asgari ücret desteğinden kimler yararlanamayacak?

Asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için işyerlerinin 2023'ün ocak-aralık döneminde bildirilen sigortalı sayısının altına düşmemesi gerekiyor. Ayrıca, emekli çalışanlar asgari ücret desteğinden faydalanamayacak. Sigorta primlerinin yasal süresinde ödenmemesi ve belgelerin eksik veya zamanında verilmemesi durumunda işyerleri, asgari ücret desteğinden mahrum bırakılacak.

Kısa çalışma ödeneğinde değişiklik

Meclis'e sunulan kanun teklifi, kısa çalışma ödeneği alanında da önemli değişiklikleri içeriyor. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı nedenlerle işverenin haftalık çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltması veya faaliyetini tamamen veya en az dört hafta süreyle durdurması halinde devreye girecek.

Kısa çalışma ödeneği şartları ve hak kazanma süreleri

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için çalışanın kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son üç yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemesi gerekecek. Yapılan yeni düzenlemeyle kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, çalışanın işten çıkarılması halinde işsizlik ödeneği hak sahipliği sürelerinden düşülecek.

Yorumlar (0)