Yatırımcılar dikkat! Altın ve borsada şok düşüş

Bu yılın en çok kazandıran yatırım araçları olan altın ve borsa, son günlerde ciddi düşüşler yaşadı. Cuma günü altının gram fiyatı yüzde 3'ten fazla düşerek 2400 liranın altına indi. Borsa da benzer şekilde önemli düşüşler gösterdi. Uzmanlar, bu geri çekilmelerin nedenlerini açıklayarak, piyasadaki artan oynaklık konusunda yatırımcıları uyardı. İşte ayrıntılar...

EKONOMİ 10.06.2024, 09:39 10.06.2024, 18:01 Buse Önder
Yatırımcılar dikkat! Altın ve borsada şok düşüş

Cuma günü, altın fiyatları son zamanların en büyük günlük düşüşünü yaşadı. Ons ve gram altın, günü yüzde 3'ün üzerinde kayıpla tamamladı. Gram altın 2400 liranın altını test etti. 21 Mayıs’ta 11 bin puanı aşarak rekor kıran borsa ise, son iki haftayı üst üste düşüşle tamamladı. BIST 100 endeksi geri çekilmelerle 10 bin puan seviyelerine yaklaştı.

Peki, yılın en çok kazandıran iki yatırım aracında görülen bu sert değer kaybının nedeni ne? Piyasaların aşırı oynak olduğu bu dönemde yatırımcılar nasıl pozisyon almalı? Borsa ve gram altın için tahminler neler? Konuyla ilgili merak edilenleri, Belgin Maviş ile Ekonomist Hikmet Baydar değerlendirdi.

Ekonomist hikmet Baydar: ‘Uzun zamandır hedeflenen seviyeye bir günde geldi’

Ekonomist Hikmet Baydar, ABD'de mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok üzerinde, 272 bin olarak açıklandığını belirtti. Bu verinin ekonominin güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdiğini ve faiz indirimleri beklentilerinin bozulmasına yol açtığını ifade etti.

Bu nedenle ons altının çok sert satışlarla uzun zamandır hedeflenen 2293 dolar seviyelerine bir günde düştüğünü söyledi. Baydar, bu verinin Fed'in faiz indirimi konusunda aceleci olmaması gerektiği kanaatini desteklediğini belirtti.

Gram altında düşüş sürer mi?

Baydar, ons altındaki gevşemenin gram altın üzerindeki düşüşün arkasındaki ana etken olduğunu belirtti. Ancak ons altının 2290 dolar seviyelerinin önemli bir destek noktası olduğunu ve bu seviyelerde tutunması veya tepki alımı gelme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. Gram altının 2367 lira seviyelerindeki önemli desteğinin aşağı yönde kırılmasının beklenmediğini söyledi.

Rakam verildi: ‘2425 lira sürpriz olmaz’

Baydar, 2267 lira seviyelerinden gelebilecek bir tepki alımıyla gram altının kısa sürede 2425 lira seviyesine ulaşmasının sürpriz olmayacağını belirtti.

Borsaya işlem vergisi gelecek mi?

Baydar, işlem vergisinin özellikle günlük işlem yapan ve piyasada işlem hacmini sağlayan kesimi ciddi şekilde etkilediğini ifade etti. Sınırlı bir vergi konuşulsa da bu durumun piyasaları ürküttüğünü belirtti. Yeni bir gelişme olmazsa borsanın 10 bin puan seviyesini aşağı yönde test etme ihtimalinin hala fazla olduğunu söyledi.

10 bin 481 puan seviyesinin üzerinde tutunmadığı sürece yukarı hareketin teknik olarak pek de mümkün görünmediğini belirten Baydar, bayram tatili sonrası alım potansiyeli olsa da en azından perşembe gününe kadar alım ağırlıklı bir piyasanın zor göründüğünü söyledi.

Piyasaların aşırı oynak olduğu dönemde yatırımcılara uyarı

Baydar, bu hareketlerin sürpriz olmadığını ve daha önce yaptığı açıklamalarda portföy içerisinde mevduata önem verdiklerini hatırlattı. Bu oynaklıkların kazanç ve zararı beraberinde getirdiğini belirtti. Destek seviyelerinden pozisyon biriktirmenin mantıklı olduğunu, piyasada hala yukarı sinyalinin olmadığını söyledi. Aynı anda yüklü alım yapmak yerine düşük seviyelerden zamana yayarak alım yapmanın daha doğru olacağını ifade etti.

Sinyallerin aşağı yönde olduğu için alımların bir önceki günün ortalama fiyatının altında olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Belgin Maviş: ‘Gram altında alım fırsatı getirecek’

BLG Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in KKM, kripto ve borsaların vergilendirilmesine yönelik açıklamaları olduğunu hatırlattı. Mayıs ayında tarım dışı istihdam rakamlarının 272 binin üzerinde artış gösterdiğini, bu durumun dolarda yükselişi beraberinde getirdiğini belirtti. Cuma günü ons altın ve gram altının satış baskısıyla karşılaştığını, bunun kısa süreli bir reaksiyon hareketi olduğunu ifade etti.

‘2500'ün üzeri zaman alacak’

Maviş, 2400 liranın altında geri çekilmelerde 2380-2370 bandına doğru geri çekilmelerin gram altın için yeniden alım fırsatı yaratacağını belirtti. Gram altının 2500 liranın üzerine çıkmasının zaman alacağını söyledi. Yaz aylarında daha sakin bir altın piyasası görebileceğimizi, önceki günlerdeki sert yükselişleri görmek için sonbahardaki gelişmeleri takip etmemiz gerektiğini vurguladı.

Borsaya vergilendirme nasıl olabilir?

Maviş, borsada işlem vergisi getirileceğine yönelik beklentilerin satış için bir gerekçe olarak kullanıldığını söyledi. Vergi konusuna ilişkin önce borsadaki gelirlerin vergilendirilmesinin gündemde olduğunu, ancak Bakan Şimşek'in böyle bir gelişmenin olmadığını belirttiğini ifade etti. İşlem vergisi beklentilerinin oluştuğunu belirtti. Orta ve uzun vadede temettü yatırımcısı ve halka arz yatırımcıları için vergilendirmenin olmaması gerektiğini savundu.

10 bin puanın altı görülür mü?

Maviş, borsada 10 bin puanın altına düşüşlerin fırsat yaratabileceğini, endeksin 9460-10150 bandında hareket etmesine hazır olmamız gerektiğini belirtti. Küresel risklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Panik alımı-satışı uyarısı

Maviş, panik alımı veya satışı yapmamak gerektiğini, önce karları realize etmek ve sonrasında hisseler ve hisselerin beklentilerine ilişkin haber akışlarını ve aracı kurum raporlarını okumak gerektiğini söyledi. Bu dönemde bu tür bilgilerin çok daha önemli olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)