Tüketiciler aldatılıyor mu? Ticaret Bakanlığı, yeni kararları açıklayacak

Reklam Kurulu; tüketicilerin yanıltılması, alışverişe devam edilebilmesi için üyelik şartı arayan sitelerin gereğinden fazla kişisel bilgi istemesi, üyelikten çıkmanın zorlaştırılması gibi konulara ilişkin 134 dosyayı inceledi, 119 dosyanın mevzuata aykırı olduğu kaydedildi. Bu konulara ilişkin alınacak yeni kararların, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacağı vurgulandı.

EKONOMİ 20.03.2024, 10:34 Hakan Öksüz
Tüketiciler aldatılıyor mu? Ticaret Bakanlığı, yeni kararları açıklayacak

Tüketicileri yanıltıcı, bilgi yetersizliğini istismar edici reklam ve haksız ticari uygulamalara yönelik Reklam Kurulu tarafından inceleme yapıldı. Kurul'un 343 sayılı toplantısında 134 dosya incelendi.

Dosyalardan 119'unun mevzuata aykırı bulunduğu kaydedildi. Düzeltme ile durdurma cezaları dahil toplamda 17 milyon 37 bin 891 lira idari para cezasının kesildiği belirtildi. 

Her iki tüketiciden biri, verilerini paylaşma konusunda isteksiz

Dijital Tüketicinin Korunması Projesi kapsamında bir araştırma raporu hazırlandı. İnternet üzerinden alışveriş yapılan sitelerin üyelik şartları incelendi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kişisel verileri paylaşma konusunda her iki tüketiciden birinin endişeli olduğu kaydedildi. 

Kullanıcıların internet üzerinden yapılan alışveriş sırasında sitenin zorunlu kıldığı "elektronik ileti onayı" ile "üye olma" gibi şartları, her 10 kişiden 7'sinin kabul ettiği aktarıldı. Kullanıcılardan yüzde 40'ının ise çerezler konusunda kabul etmeme eğiliminde olduğu ifade edildi. 

Hedefli reklamcılık amacıyla kişisel veriler, üçüncü taraflarla paylaşılıyor mu?

Alışveriş için tüketicilere üyelik şartı sunan internet siteleri incelendi, gereğinden fazla kişisel bilginin talep edilip edilmediğine bakıldı. Üyelikten çıkmanın zorlaştırılıp zorlaştırılmadığı incelendi. Hedefli reklamcılık maksadıyla kullanıcıların kişisel verilerinin üçüncü taraflara sunulup sunulmadığına bakıldı.

Ticaret Bakanlığı, kararları açıklayacak

İncelemesi yapılan 12 dosyaya yönelik idari para cezasının yanı sıra düzeltme ve durdurma cezalarının uygulandığı kaydedildi.

Üyelikten çıkmanın zor hale getirilmesi, kişisel bilgilerin paylaşılması ve hedefli reklamcılık konusunda tüketicilerin seçeneksiz bırakılması gibi sorunlarla ilgili alınacak kararların, Ticaret Bakanlığı tarafından daha sonra açıklanacağı vurgulandı.

Yorumlar (0)