Ticaret Bakanlığı açıkladı! E-ticaret hacmi 1,85 trilyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de E-Ticaretin Görünümü Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, e-ticaret hacmi 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 115,15 artış göstererek 1,85 trilyon liraya ulaştı.

EKONOMİ 27.05.2024, 11:25 Buse Önder
Ticaret Bakanlığı açıkladı! E-ticaret hacmi 1,85 trilyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Türkiye'de E-Ticaretin Görünümü Raporu”, e-ticaret alanındaki önemli gelişmeleri ve istatistikleri kapsamlı bir şekilde ele alarak bu alandaki tüm aktörlere yol gösterici olmayı hedefliyor.

Raporda, e-ticaretin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ve genel ticaret içindeki yeri analiz edildi, yükselen trendler ve uzman görüşleri paylaşıldı.

E-ticaret hacmi rekor kırdı

Rapora göre, e-ticaret hacmi 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon liraya ulaştı. İşlem sayısı ise yüzde 22,25 artarak 5,87 milyar adet oldu. 2024 yılı için e-ticaret hacminin 3,4 trilyon liraya ve işlem sayısının 6,67 milyar adede ulaşması öngörülüyor.

E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2019 yılında yüzde 10,1 iken, bu oran 2023 yılında yüzde 20,3’e yükseldi. E-ticaretin GSYH içindeki payı ise yüzde 6,8’e çıkarak yüzde 33,3 oranında arttı. 2019-2023 yılları arasında e-ticaretin yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26 olarak gerçekleşti.

En büyük pay beyaz eşya, elektronik ve giyim sektörlerinde

Raporda, e-ticaret hacminin yüzde 51’ini mal ticareti, yüzde 49’unu ise hizmet ticareti oluşturduğu belirtiliyor. Kartlı işlem hacminin yüzde 63’ü mal ticareti, yüzde 37’si ise hizmet ticaretinden kaynaklanıyor.

En büyük e-ticaret hacmini oluşturan sektörler arasında birinci sırada 233 milyar lira ile beyaz eşya ve küçük ev aletleri yer alırken, bunu 135 milyar lira ile elektronik ve 127 milyar lira ile giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörleri takip ediyor.

E-ticarete en uyumlu iller

Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen metodoloji ile Türkiye’de illerin e-ticarete uyumunu ölçen bir endeks oluşturuldu. Bu endekse göre, e-ticarete en uyumlu iller sırasıyla İstanbul, Kayseri, Çorum, İzmir ve Kocaeli oldu. İlin e-ticaret satışlarının GSYH’ye oranı, ildeki e-ticaret işletme sayısının toplam işletme sayısına oranı, il bazındaki e-ticaret satışlarının ildeki e-ticaret alışlarını karşılama oranı ve ildeki e-ticaret işletmesi başına düşen satış hacmi gibi kriterler dikkate alındı.

Ticaret faaliyeti gösteren işletme sayısı 540 bin

2023 yılında Türkiye genelinde e-ticaret yapan işletme sayısı 559 bin 412’ye ulaştı. Pazaryerlerinde e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı 540 bine yaklaştı. Kendi sitesinden veya mobil uygulamasından e-ticaret yapan ETBİS’e kayıtlı işletmelerin sayısı 35 bini aştı. E-ticaret faaliyeti yürüten esnaf işletmesi sahiplerinin yüzde 70,5’i erkek, yüzde 29,5’i ise kadındı. Esnaf işletmesi sahiplerinin çoğunluğu 25-44 yaş aralığında bulunuyor.

Raporda, işlem sayısı ve işlem hacminin satış kanallarına göre dağılımında mobil uygulamaların öne çıktığı belirtiliyor. Siparişlerin yüzde 91’i mobil uygulamalardan, yüzde 80’i ise işlem tutarı açısından mobil uygulamalardan yapıldı. E-ticaret harcamalarının en fazla 18.00-00.00 saatleri arasında gerçekleştiği belirtildi.

Kargo gönderiminde İstanbul önde

E-ticaret raporuna göre, en yüksek kargo gönderimi yüzde 55,27 ile İstanbul’dan yapıldı. İstanbul’u sırasıyla Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa ve Kayseri izledi. En fazla kargo gönderimi yapan ilçe İstanbul’un Bağcılar ilçesi oldu. En fazla kargo alan il ise yüzde 29,74 ile yine İstanbul oldu.

İstanbul’u takip eden iller arasında Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli yer aldı. En fazla kargo alan ilçe ise Ankara’nın Çankaya ilçesi olarak belirlendi.

En çok satılan ürünler

Sektör bazında en çok satılan ürünler giyim, ayakkabı ve aksesuar, elektronik, beyaz eşya ve küçük ev aletleri, gıda ve süpermarket, ve yemek sektörlerinde yoğunlaştı. Giyim sektöründe en çok ayakkabı, gömlek, mont ve ceket, pantolon ve elbise satıldı.

Elektronik sektöründe cep telefonu, dizüstü bilgisayar, televizyon, ağ sistemleri ve masaüstü bilgisayar; beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektöründe airfryer ve fritöz, klima, mutfak ve yemek aletleri, çamaşır makinesi ve buzdolabı; gıda sektöründe meyve ve sebze, çay ve demleme içecek, et, deniz ürünleri ve yumurta, kahve; yemek sektöründe ise hamburger, kebap, pizza, pide, döner, tatlı ve dondurma en çok tercih edilen ürünler oldu.

Yorumlar (0)