TESK Başkanı: “Tatil yapma şartları kolaylaşsın”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, abartılı konaklama fiyatlarının yerli turistleri olumsuz etkilediğini ve bu durumun insanları yurtdışına yönlendirdiğini söyledi. Konaklama fiyatlarında abartıya gidilmemesini vurgulayan Palandöken, “İnsanların yaşadığı ülkede tatil yapma şartları kolaylaşsın” dedi.

EKONOMİ 20.04.2024, 17:24 22.04.2024, 09:23 Melina Ay
TESK Başkanı: “Tatil yapma şartları kolaylaşsın”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dokuz günlük bayram tatilinde otel fiyatlarının yerli turistleri cebinden vurduğunu belirterek, bu durumun yerli turistleri yurtdışına yönlendirdiğini ifade etti. Palandöken, "2024 yılında turizm sektöründen önemli katkılar beklerken, potansiyel olarak turizm gelirimizin artacağını görüyoruz. Ancak yerli turistlerin yurtdışına çıkarak döviz harcamalarının önüne geçilmeli. Bayram tatilinde 6,8 milyon kişi hava yoluyla seyahat etti. Son dönemde döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle otel fiyatları yükseldi. Bu fiyatlarla yerli turistlerin yurt içinde seyahat etmesi mümkün değil. Dolayısıyla, döviz girdisinin artması ve turist kazanmanın yanı sıra yerli turistlerin kaybedilmemesi gerekiyor. Birçok ülke ile 3-5 günlük tatillerde vize sorununun kaldırılması sevindirici olsa da, bu durum ülkemizden döviz çıkışını artırarak turizm gelirlerimizin azalmasına neden oluyor. Turizm Bakanlığının iç turizmi teşvik etmek için yerli turistlere yönelik teşvik mekanizmaları ve promosyonlar tanıtarak bu sıkıntının giderilmesi gerekiyor. İnsanların kendi ülkelerinde tatil yapabilmesi için gerekli koşulların kolaylaştırılması önemlidir" şeklinde konuştu.

“Yerli turistin parası yurtdışına çıkıyor”

Ülkemizin dövize ihtiyacı olduğu dönemde yerli turistin yurt dışını tercih etmemesi için bir yol bulunması gerektiğini söyleyen Palandöken, “Ülkemiz, coğrafi konumu, doğal güzellikleri, zengin tarih ve lezzetleriyle turizm açısından büyük bir potansiyele sahip. 2023'te 56.7 milyon turist Türkiye'yi tercih ederek 54.3 milyar dolarlık gelir sağladı. Ancak bu başarıya rağmen, turizmdeki payımızı artırmalıyız. Yerli turistlerin yurtdışına gitmesini engellemeliyiz. Çünkü yüksek döviz kurlarına rağmen, yurt içindeki her şey dahil tatiller, yurtdışındaki tatillere göre daha ekonomik hale geldi. Bu duruma çeşitli kampanyalar ve vize kolaylıkları da eklenince, yerli turistin parası yurtdışına çıkıyor” ifadelerini kullandı.


“Turizme mevsimsel bakmamalıyız”

Turizm gelirimizi yabancı ülkelere kaptırmamak için çalışmalar yapılması gerektiğini aktaran Palandöken, “Turizmi mevsimsel olmaktan çıkararak yıl boyunca canlı tutmalıyız. Esnaf ve sanatkârlarımızın turizm gelirinden daha fazla pay almasını sağlayarak ekonomiye katkıda bulunmalıyız. Sağlık, gastronomi ve kültür turizmi gibi alanlara daha fazla odaklanmalıyız. Turist sayısındaki artışı ülkemizin ve yerli ürünlerimizin tanıtımı için fırsata çevirmeliyiz. Yabancı turistlerin sadece otellerde değil, gittikleri şehirlerin özelliklerini, yöresel ürünlerini ve Türk misafirperverliğini deneyimlemesi önemlidir. Havaalanları, otogarlar ve oteller gibi kalabalık noktalarda doğal güzelliklerimizi, yöresel ürünlerimizi ve yerli üretimleri tanıtan broşürlerin dağıtımı önemlidir” açıklamalarına yer verdi.

Yorumlar (0)