TBMM’ye sunuldu: Türkiye haritasını yeniden çiziyor

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye'nin enerji sektöründe etkinliği artırmayı amaçlayan 'Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

EKONOMİ 29.01.2024, 17:44 30.01.2024, 09:48 Buse Önder
TBMM’ye sunuldu: Türkiye haritasını yeniden çiziyor

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, enerji sektöründe çeşitli düzenlemeler içeren 'Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni kamuoyuyla paylaştı. 16 maddeyi kapsayan teklif, enerji sektöründe yaşanan ihtiyaçlar ve değişen koşullar çerçevesinde hazırlandı.

Güler, uzun bir süredir üzerinde çalışılan teklifin, Türkiye'nin enerji ihtiyacını daha etkin ve verimli kullanması için gerekli düzenlemeleri içerdiğini belirtti. Temel amaçlarının Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmak olduğunu vurgulayan Güler, teklifin enerji sektöründe yaşanan gelişmelere uyum sağlayacak şekilde tasarlandığını ifade etti.

Enerji sektörüne yeni perspektif

Teklifin ana başlıklarından biri olan "UMREK Kodu"na göre rapor hazırlama şartının Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) buluculuk hakkı kazanmasına olanak tanıdığını dile getiren Güler, ayrıca içme ve kullanma suyu temin edilen rezervuarlar, sulak alanlar ve kıyı kanunu kapsamında belirlenen alanlarda Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ilan edilerek, yenilenebilir enerji kaynağına dayalı tesislerin kurulmasına imkan sağlandığını açıkladı.

Doğal gaz ticaretinde yeni bir dönem

Güler, doğal gazın sıvılaştırılması faaliyetinin, depolama faaliyetinden ayrıştırılarak bağımsız bir piyasa faaliyeti olarak tanımlandığını belirterek, bu düzenleme ile Türkiye'nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, enerji piyasalarındaki talepler doğrultusunda yüzer LNG terminallerine yönelik istisnai düzenlemelerin de söz konusu teklifle mümkün olacağını dile getirdi.

Afet bölgelerine özel düzenlemeler geldi

Teklifin 8'inci ve 11'inci maddelerine özel vurgu yapan Güler, lisansız elektrik üretim faaliyeti gerçekleştiren tesislerin lisanslı hale getirilmesi ve olağanüstü hal veya afet bölgelerinde elektrik taleplerine hızlı çözümler sağlanmasını amaçlayan düzenlemeler içerdiğini belirtti.

Güler, teklifin enerji sektöründe yerli ve milli kaynakların ekonomiye kazandırılması noktasında önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Özellikle deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın talepleri hızlı ve etkin bir şekilde karşılanmış olacaktır. Ben, kanun teklifimizin hayırlı olmasını diliyorum. Özellikle yerli ve milli kaynaklarımızın ülke ekonomisine kazandırılması noktasında çok önemli bir düzenleme olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)