Reklam Kurulu zam yerine gramaj hilelisi yapanlara cezayı kesti: 11,6 milyon TL

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Reklam Kurulu, gramaj hilesiyle yapılan gizli zamlara yönelik başlattığı inceleme çalışmaları sonucunda firmalara ceza yağdırdı.

EKONOMİ 19.10.2023, 13:16
Reklam Kurulu zam yerine gramaj hilelisi yapanlara cezayı kesti: 11,6 milyon TL

Tüketiciye gramaj oyunu yaparak kandıran uygulamalar Ticaret Bakanlığı tarafından mercek altına alındı.

Reklam Kurulu'nun, gramaj hilesi yöntemiyle yapılan gizli zamlara, "bebek suyu" ve "inanç istismarı" gibi mevzuata uygun olmayan ürün reklamlarına yönelik toplam 11 milyon 693 bin 933 TL idari para cezası kestiği bildirildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada böylece, Reklam Kurulu’nun yılın 10 ayında uyguladığı idari para cezası 76 milyon TL’yi buldu.

139 dosyadan 125’i mevzuata aykırı çıktı

Reklam Kurulu tarafından ekim ayında düzenlenen toplantıda görüşülen 139 dosyadan 125’i mevzuata aykırı olarak bulunurken söz konusu ticari uygulamalar ve reklamlar hakkında durdurma cezasıyla birlikte toplam 11 milyon 693 bin 933 TL idari para cezası uygulanması yönünde karar verildi.

40 dosyaya erişim engeli

Ayrıca Reklam Kurulu tarafından 40 adet dosya için erişim engeli tedbiri uygulanması yönünde karar verildi.

10 ayda 1.662 adet dosya görüldü

Reklam Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre yılın ilk 10 ayında toplam 1.662 adet dosya için görüş ile değerlendirme yapıldı.

1.470 dosyaya durdurma cezası verildi

1.470 adet dosya için durdurma cezasıyla beraber toplam 75 milyon 835 bin 314 TL idari para cezası uygulanması ve ayrıca 78 adet dosyada da erişime engellenmesi yönünde karar verildi.

Ürünün gramajı düşüyor fakat fiyatı aynı kalıyor

Tüketiciler için satışa sunulan ürünlerin adet, ağırlık ve gramaj gibi ölçü birimlerinin azaltılmasına rağmen, satış fiyatları ile ambalajlarının değiştirilmemesi dolayısıyla birim fiyatları üzerinden gizli olarak yapılan zam, çoğu tüketici tarafından ise fark edilemiyor.

2 dosya hakkında durdurma ve idari para cezası

Reklam Kurulu ise işte bu suretle tüketici kişilerin satın alma kararlarının açıkça manipüle edildiğinin anlaşıldığı 2 dosya hakkında hem idari para ve hem de durdurma cezaları kesti.

Yorumlar (0)