Merkez Bankası’ndan yeni adım: Yüzde 2’ye indirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ilave sıkılaşma adımlarına yenisini ekledi. TCMB’den yapılan açıklamada, “TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2'ye indirildi” ifadelerine yer verildi.

EKONOMİ 06.03.2024, 01:28 Şeyda Gül
Merkez Bankası’ndan yeni adım: Yüzde 2’ye indirildi

Sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları atan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni bir duyuru yayımladı. Buna göre, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine ve taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi.

Parasal aktarım mekanizması desteklenecek

Duyuruda, kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği vurgulandı. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışıldığı dile getirilen açıklamada, TCMB Para Politikası Kurulu'nun 22 Şubat'taki toplantısına ilişkin özete de yer verildi. “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” denilen açıklamada, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği aktarıldı.

Yorumlar (0)