Marketlerde ‘etiket mesaisi’ hızlandı! Fiyatı 220 liradan 300 liraya çıktı

Aralık ayının başlamasıyla birlikte marketlerde etiket değişiklikleri hız kazandı. Bazı temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde fiyat artışları gözle görülür hale geldi. Örneğin, bir markette 220 TL'ye satılan bir ürünün fiyatı 300 TL'ye çıktı.

EKONOMİ 14.02.2024, 09:53 Buse Önder
Marketlerde ‘etiket mesaisi’ hızlandı! Fiyatı 220 liradan 300 liraya çıktı

Yılın değişimiyle birlikte marketlerde etiket değişiklikleri daha hızlı bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Pek çok gıda ve temel ihtiyaç ürününde fiyat artışları göze çarparken, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ağaoğlu, "İhbar alındığı an, yazarkasa sistemlerinde fiyat değişiklikleri yapıldığını" belirterek stokçuları tespit etmek için izlenecek formülleri de açıkladı.

Temel ihtiyaç ürünlerinde gözle görülür artış

Ağaoğlu, bakliyat, tuvalet kağıdı, deterjan gibi temel ihtiyaç ürünlerinde ve süt ürünleri, et fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandığını belirtirken, geçmişte fiyat artışlarının dolardaki yükseliş veya akaryakıt fiyatlarındaki değişimle gerekçelendirildiğini hatırlattı. Ancak Ağaoğlu'na göre, artık bazı ürünlerde haftalık olarak etiket değişikliklerinin tüketicilerin bütçelerini zorlayacak düzeyde olduğu bir döneme girildi.

Değişimler asgari ücret ile başladı

Ağaoğlu'nun dikkat çektiği bir diğer önemli nokta ise asgari ücretle ilgili yapılan söylentilerin, etiketlerdeki değişikliklere neden olduğu oldu. Ağaoğlu'na göre, asgari ücret rakamı açıklandığı anda fiyatlar yeniden yükselişe geçti.

Bu durumun yanı sıra, emekli aylıklarının revize edileceği ve memur emeklilerine verilen zam oranının artırılacağı söylentileri de benzer şekilde fiyat artışlarına sebep oldu.

‘İhbar aldıkları an kasada değişim oluyor’

Fiyat artışlarının en çok görüldüğü ürün kategorileri arasında bakliyat, sebze-meyve, süt ürünleri, tuvalet kağıdı, temizlik malzemeleri gibi temel ihtiyaç ürünleri bulunuyor. Ağaoğlu, bu artışların genellikle yüzde 20 ile yüzde 40 arasında olduğunu ifade ederken, bazı ürünlerdeki fiyat artışlarının ise daha yüksek oranlara ulaştığını belirtti.

Özellikle dikkat çeken bir durumun, büyük zincir marketlerin fiyatları yükseltmesine rağmen küçük bakkal ve yerel marketlerde fiyatların daha düşük seyrettiği olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, araştırmalara göre, zincir marketlerin büyük partiler halinde alım yapmalarından dolayı, üreticiden veya toptancıdan gelen fiyat artışı ihbarını aldıkları an, yazarkasa sistemlerinde fiyatları hemen değiştirdikleri belirtti.

Üç üründe yüksek artışlar var

Ağaoğlu, 32'li 3 katlı tuvalet kağıdının 220 liradan 300 liraya çıktığını, 12'li 3 katlı markalı kağıt havlunun 120-150 lira bandından 200-220 lira fiyat aralığına yükseldiğini ve zeytinin 200-380 liranın üzerinde satıldığını belirterek en çok fiyat artışı olan ürünleri sıraladı.

‘Tüketicilerin gücünü kullanması gerekiyor’

Ağaoğlu'nun yeni hal yasasının perakende yasası ile paralel şekilde değerlendirilip bir an evvel kanunlaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin paketli satılması halinde paketin üzerine tavsiye edilen satış fiyatının yazılması önerisi de sunarak, Ticaret Bakanlığı bünyesinde Haksız Fiyat Artışı Değerlendirme Kurulu oluşturulması gerektiğini belirtti.

Ağaoğlu, fiyat uygulayanlara ifşa, kapatma ve hapis cezası getirilmesi ve bu konuda tüketicilere şikayet hakları tanınması gerektiği belirterek vatandaşları bu konuda uyardı.

Tüketicilere ise, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na şikayette bulunma önerisinde bulunan Ağaoğlu. ifşa edilen firmalardan alışverişi kesme ve tüketmeme kartını kullanma çağrısı yapılarak, tüketicilerin bu konuda güçlerini kullanmalarının teşvik edilmesinin önemini vurguladı.

Yorumlar (0)