Küresel piyasalarda neler oluyor?

Küresel piyasaların dalgalı bir seyir halinde olduğu gözlemleniyor.

EKONOMİ 15.10.2019, 10:16 15.10.2019, 10:41
Küresel piyasalarda neler oluyor?

Bir yandan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çinli yetkililer arasında devam eden ticaret görüşmeleri, diğer yandan siyasi belirsizlikler ve bölgesel riskler sebebiyle, küresel piyasaların dalgalı bir seyir halinde olduğu gözlemleniyor.

Washington'dan ABD ve Çinli yetkililer arasında devam eden ticaret görüşmelerine dair gelen olumlu haberlerin azalması sebebiyle piyasalardaki fiyatlamalara olan etkisi azaldı.

ABD piyasaları

ABD'de, bu hafta başlayacak olan bilanço sezonu sebebiyle hisse ve sektör bazlı hareketlerin etkisini artırması bekleniyor. Öte yandan, dün veri gündeminin zayıf ve tahvil piyasasının kapalı olması sebebiyle, New York borsası sakindi.  

Dün, Nasdaq endeksi yüzde 0,10, S&P 500 endeksi yüzde 0,14, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,11 değer kaybetti. Dolar endeksi de 98,3-98,5 dar bandından yatay seyretti. 

Avrupa piyasaları

İngiltere'de Brexit ve siyasi belirsizlikler sürüyor; diğer yandan İspanya'da Yüksek Mahkemenin ayrılıkçı Katalan politikacılara verdiği mahkumiyet kararlarına karşı prostesto gösterileri yükseliyor. Barselona Havaalanında, protestoculara polisin sert müdahelesi ile dün 37 kişi yaralandı.

Bu gelişmelerle birlikte, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,29, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,40, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,46, Almanya'da ise DAX endeksi yüzde 0,20 değer kaybetti.

Asya piyasaları

Dün, Japonya pay piyasaları resmi tatil sebebiyle kapalıydı, ticaret görüşmelerine dair iyimserliği bugün fiyatladı. Japonya'da açıklanan sanayi üretimi verisi yıllık yüzde 4,7 ile beklentiler seviyesinde geriledi, diğer yandan Çin'de, eylül ayı enflasyonu yıllık 3 ile tahminlerin üzerinde yükseldi. Kapanış saatlerine yakın, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 düştü, Nikkei 225 endeksi yüzde 1,9 değer kazandı. 

Türkiye piyasaları

Dün, ABD Başkanı Donald Trump ve Avrupa Birliği'nden (AB) gelen yaptırım açıklamaları ile pay piyasalarında sert bir düşüş, döviz kurlarında ise yükseliş kaydedildi. BIST 100 endeksi, dün banka pay piyasalarında yoğunlaşan satışlar sebebiyle yüzde 5,10 değer kaybetti. Böylelikle 27 Mart tarihinden bu yana en kötü performansını gösterdi ve günü 93.981 puan ile tamamladı.

Dün, dolar/TL yüzde 0,7 artışla 5,9271'den kapanmıştı, bugün ise bankalararası piyasanın açılışında 5,8860 düzeyine geriledi.

AB, Doğu Akdeniz'deki yasa dışı sondaj faaliyetleriyle ilgili tedbir alınması hususunda anlaşırken, ABD ise Barış Pınar Harekâtı ile ilgili Türkiye'deki bazı kurum ve kişilere yaptırım öngören başkanlık kararnamesini imzaladı.

Uzmanlara göre, açıklanan yaptırımların piyasaları olumsuz etkilemesi beklenmiyor.

Bugün, uzmanlar, küresel piyasalarda Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ABD'de başlayacak toplantıları ile makroekonomik veri gündeminin takip edileceğini belirtti. Barış Pınarı Harekâtı'na dair gelişmeler de piyasaların yönü üzerinde etkili olacak.

Yorumlar (0)