Kurbanlık fiyatları açıklandı

İstanbul'da büyükbaş kurbanlıkların kilogram fiyatı 26 liradan başlıyor.

EKONOMİ 05.07.2019, 11:54
Kurbanlık fiyatları açıklandı

İstanbul'da bu yıl 80 bin civarında büyükbaş, bir milyona yakın da küçükbaşın kesileceği düşünülüyor. Bu yıl büyükbaşta kilogram fiyatları ise 26 liradan başlıyor.

İstanbul'da geçen yıla (2018) göre kurbanlık fiyatlarının yüzde 10 ila 15 civarında artmasını beklediklerini söyleyen Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, canlı kilogram fiyatlarının büyükbaşta 26 liradan, küçükbaşta ise 23 liradan başlamasını öngördüklerini ifade etti.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklama yapan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, Türkiye genelinde Kurban Bayramı'nda 800 bin-1 milyon aralığında büyükbaş, 2 milyon 500 bin-3 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini belirterek, halihazırda Türkiye'nin yeterli stokunun olduğunu, mevcut hayvan varlığının fazlasıyla yeteceğini açıkladı.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, İstanbul'da bu yıl 80 bin civarında büyükbaş, 1 milyona yakın da küçükbaş kesildiğini hatırlatarak, "Henüz İstanbul için sevkiyatlar başlamadı fakat belediyelere ve özel kesim yerlerine satış için çok sayıda talep geliyor. Bu durum hayvan sayısının yeterli olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Büyükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 10-15 yukarıda olduğunu vurgulayan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, geçen yıl (2018) kurbanlık canlı büyükbaşların kilogram fiyatlarının 22-23 lira civarından başladığını, bu yıl ise büyükbaşta kilogram fiyatlarının 26 liradan başlayacağını söyledi. Ahmet Yücesan, yıllık enflasyonun yüzde 15,7 olduğunun dikkate alınması durumunda artışın enflasyondan düşük olduğunun söylenebileceğini belirtti.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, Küçükbaşta da geçen yıla göre yüzde 10-15 artış yaşanmasını öngördüklerini belirterek, "Karaman Anadolu koyununun kilogramının 23-24 liradan, kıvırcık koyunların da 24-25 liradan satışa çıkması öngörülüyor. Lakin hem büyükbaşta hem de küçükbaşta bu fiyatlar zaten beklenen rakamlar. Arz fazla olursa rakamların geçen yılla (2018) aynı seviyelere inmesi mümkün olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu'nun her yerinden yerli hayvan gelecek

İstanbul'da satılacak büyükbaş hayvanların Anadolu'dan ve Trakya'dan getirileceğini ifade eden Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, özellikle yerli hayvanların pazarlarda satışa çıkarılacağını kaydetti.

Anadolu'nun hemen hemen her yerinden canlı hayvan getirileceğini vurgulayan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, bu konuda özellikle Tokat, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Adapazarı ve Yozgat gibi kentlerin başı çekeceğini söyledi.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, perakendecilerin ithal et sattığında daha fazla kazandığını belirterek, "Fakat biz buna rağmen ithal istemeyiz. Özellikle et ve gıdada yerliliğin, milliliğin çok önemli olduğunu düşünüyoruz, savunuyoruz. Bize kalsa bedava da olsa ithal et satmayız. Çünkü her zaman kendi besicimizin, kendi çiftçimizin, kendi üreticimizin kazanmasını arzu ederiz." diye konuştu.

Son dönemde Türkiye'de kırmızı ette perakende satışların düştüğünü vurgulayan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, ekonomik olumsuzluğun yanı sıra geçen yıldan bu yana kırmızı etle ilgili olumsuz söylentilerin de bu azalışta etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)