Konut ilanlarında yeni dönem

Taşınmazların satışına dönük ilanlara elektronik ortam sağlayan tüzel veyahut gerçek kişiler, aynı yer ile ilgili farklı fiyatlarla birden çok ilan giremeyecek.

EKONOMİ 02.12.2023, 19:05
Konut ilanlarında yeni dönem

Ticaret Bakanlığı, 'Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı' hazırladı.

Düzenlemeyle birlikte mevcut yönetmeliğin uygulamasında karşı karşıya kalınan sorunların çözülmesi, sektör temsilcilerinin beklenti ve taleplerinin karşılanması hedeflendi. 

İlgili kuruluş ve kurumların görüşüne sunulan taslak çerçevesinde, taşınmaz ticaretinde faaliyet göstermek isteyen veyahut gösteren emlak işletmelerinin yetki belgesi edinmesi için talep edilen koşullarda düzenleme gerçekleştirilecek.

Bu doğrultuda, gerekli diğer şartları taşımalarına karşın, mesleki tecrübe koşulunu sağlayamayan emlak işletmelerinin yetki belgesiz faaliyette bulunmalarının önüne geçmek ve sektörde bu hususta yaşanan sorunları çözmek maksadıyla mesleki tecrübe koşulu kaldırılacak.



Taşınmaz ilanlarına düzenleme

Elektronik ortamdaki ilanlara dair yükümlülüklerde de düzenleme yapılıyor. Bu çerçevede, başkalarına ait olan taşınmazların satışına dönük ilanlara elektronik ortam sağlayan tüzel ve gerçek kişilerin, aynı yer ile ilgili farklı fiyatlarla birden çok ilan girişine müsaade edilmeyecek. 

Böylelikle spekülatif fiyat yükselişlerinin önüne geçilmesi ve elektronik ortamda hizmet veren mecralardaki ilanlarda bilgi kirliliğinin önlenmesi amaçlanıyor. 

Kurala aykırı bir biçimde verilen ilanlara dönük ilgili kanunlarda geçen suçun niteliğine göre farklı meblağlarda para cezaları verilecek.

Diğer taraftan, yetki belgesi verilme koşullarından 'kasten işlenen bir suçtan ötürü beş seneden fazla kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olmasına' dair kural, 'kasten işlenen suçlardan ötürü toplam beş sene kesinleşmiş hapis cezası alınmamış olması' biçiminde değiştirilecek.

Yetki belgesi almadan taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunanlara dönük idari para cezalarının uygulanması il müdürlükleri yetkisinde olacak.

Yorumlar (0)