Kamu işçilerine ek protokol zammı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinasyonunda, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ ile TÜHİS (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) arasında 'Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü' imzalandı. Buna göre sözleşmesi bu ay başlayan işçilere verilen yüzde 32,57'lik zam, sözleşmesi daha sonraki aylarda başlayan işçilere de uygulanacak.

EKONOMİ 29.01.2024, 22:03
Kamu işçilerine ek protokol zammı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Salonu'nda HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ ile ayrı ayrı düzenlen ek protokol imza merasimine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan ve TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek iştirak etti.



Işıkhan: Eşitledik

Vedat Işıkhan, şunları kaydetti:

"İşçi konfederasyonlarının toplu iş mukavelelerinin ücret dönemlerine dair takvim farklılıklarından ötürü yeni bir ilave protokol istediği bize iletildi. Toplu iş mukavelelerinde başlangıç tarihleri, enflasyon farkının ve alınacak ücretin belirlenmesinde çok önemli bir etkendir. Sene içinde enflasyon oranlarının belirli dönemlerde farklılaşması, enflasyon farkının hesaplanması sebebiyle kamu işçilerinin farklı ücret artışları almasına yol açmaktadır. Bu sebeple bu ay kamu işçilerinin aldığı ücret artışlarının, yürürlük tarihi birbirinden farklı dönemlerde olan kamu işçileriyle eşitlenmesine ilişkin bir karar almış durumdayız. İşçi konfederasyonlarımızla yaklaşık olarak bir aydır yürüttüğümüz faaliyetler sonucunda bu ilave protokol ortaya çıkmıştır. Kamu işçilerine bu ay yapılan artıştan, süreleri henüz gelmeyen kamu işçilerinin de toplu mukavele süreleri içinde faydalanmasını sağladık. Yeni dönem toplu iş mukavelelerinde bir daha bahse konu farklılıkların olmaması adına kamu işçileri toplu iş mukavelelerinin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2025 olmasına dönük düzenleme gerçekleştirilmesinin de ilave protokolle kararlaştırdık. Kamu personellerinin ferahını Türkiye'nin refahı olarak görüyoruz. Hiçbir yurttaşımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Bugünkü ilave protokolümüzde de gereken bütün sosyal ve mali dengeleri korumaya azami hassasiyet gösterdik."

Atalay: Kaybın bir kısmını gideriyoruz

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bu 230 bin işçiyi ilgilendiriyor. Mukavele başlangıcı ocak olanlar yüzde 32,57 aldı. Ocak ayının ardından sözleşme başlangıçları ağustosa değin devam ediyor. Bunların bu yüzde 32,57'yi alma olanakları yok, tablo onu gösteriyor. Ortalama en kötü olasılıkla yüzde 10 ila 14 puan arasında kayıp söz konusu. Bu kaybın büyük kısmını, bugün attığımız bu imzayla gideriyoruz." dedi. 



Arslan: Belli bir noktada uzlaştık


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise "Mümkün olduğu kadar elbette ki toplu iş mukavelelerimizin bitişini değil de başlangıcını 1 Ocak'a çekerek tüm enflasyon oranındaki zammın herkese uygulanmasına yönelik talebimiz vardı. 32,57'yi az daha yükselterek iyileştirme gerçekleştirilmesi talebimiz vardı. Tüm bunları da dikkate alarak elde ettiğimiz sayıların da küçümsenmeyecek sayılar olduğunu da bilerek bir uzlaşma arayışına girdik. Geldiğimiz noktada taleplerimizin her biri karşılanmadı fakat belli bir noktada da uzlaştık, yeni adımlar atılmış oldu." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (1)
Bayram teomay 6 ay önce
Sayın bakanım yeşil pasaport ile ilgili girişlerde bulunsanız teşekkürler