Kafe ve lokantalarda yeni dönem başladı

Ticaret Bakanlığının yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin fiyat ve tarife listelerini görünür biçimde restoran ve kafelerin önüne koymasına dair düzenlemesi, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

EKONOMİ 01.01.2024, 19:50
Kafe ve lokantalarda yeni dönem başladı

Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Yönetmelik, geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Bu doğrultuda, hizmetlerin özelliğine ve tüketicilere sunuluş şekline göre, fiyat ve tarife listelerine dair pano, levha, belge ve benzerleri, hizmetin verildiği iş yerinde, ayrıca pastane, kafe, restoran, lokanta ve benzeri yiyecek içecek hizmeti verilen yerlerde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet verilen masaların üstüne, tüketicilerce kolay bir şekilde okunabilir ve görülebilir biçimde konulacak, takılacak veyahut asılacak.

1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe giren düzenlemeyle, tüketicilerin yiyecek içecek hizmeti verilen yerlerde daha iş yerine girmeden fiyat ve tarife listelerini görebilmesi ve fiyat kıyaslaması yaparak tercihte bulunabilmesi temin edilerek, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının en üst düzeyde korunması, bilgilendirilmesi ve oluşabilecek mağduriyetlerin engellenmesi amaçlanıyor.



"Takibi yapılmalı"

Yiyecek içecek hizmeti sunan işletmeler, düzenleme doğrultusunda fiyat listesini kapıların önüne koymaya başladı. Kimi işletmeler ise fiyat listelerini kafe ve restoranların camına asarak düzenlemeye uyum sağladı.

İşletmeci Osman Çetin, düzenlemenin hem işletme sahipleri hem de müşteri için yararlı olduğunu kaydederek, "Bazı restoranlar menülere bile fiyat etiketi yapıştırmıyor. Bu da müşteri için tedirginlik oluşturuyor. Fakat yeni düzenleme bu tedirginliği tamamen ortadan kaldırarak fırsatçılığın önüne geçiyor." şeklinde konuştu.

İşletmeci İlker Candarlı, bahse konu yönetmelikle müşterilerin, yararlanacağı ürüne ödeyeceği bedeli artık net bir şekilde bileceğine dikkat çekerek, bunun da hem işletmeci hem de müşteri için faydalı olacağını ifade etti. 

Müşteri Mehmet Tozlu, uygulamanın müşteriler yönünden önemine işaret ederek, şu ifadeleri paylaştı:

"Artık müşteriler satın alacağı ürünün fiyatını çok daha net bir şekilde biliyor olacak. Bu düzenleme, turistler ve öğrenciler için de önem taşıyor. Özellikle turizm şehirlerinde bu uygulamanın sıkı bir şekilde takibinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Turistlik yerlerde menü fiyatlarının olmaması sebebiyle yüksek bedelli hesaplar gelebiliyor. Bu düzenlemeyi çok yerinde ve doğru buluyorum."

"Fiyatları düşürebilir"

TÜDER (Tüketiciler Derneği) Genel Başkanı Küçük ise "Piyasa rekabetinin temini ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması bakımından faydalı bir uygulama. Yetkili birimlerce denetimler yapılmalı. Bu karar rekabeti sağlayacağından dolayı fiyatlarda düşüşe sebep olmasını bekliyoruz. Bu hususta taviz verilmezse ve gerekli denetimler gerçekleştirilirse tüketicilere her manada müspet yansıyacaktır." dedi. 

Yorumlar (0)