IMF'den son dakika Türkiye açıklaması

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, yaptığı açıklamada Türkiye'deki reform programını desteklediklerini belirterek “Türkiye'yi desteklemeye yönelik herhangi bir IMF programına ilişkin görüşme yok” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 19.04.2024, 20:36 20.04.2024, 17:05 Şeyda Gül
IMF'den son dakika Türkiye açıklaması

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında Avrupa bölgesi ekonomilerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ekonomisine ilişkin bir soru üzerine konuşan Kammer, geçtiğimiz yılın ortalarında Türkiye'de bir politika değişikliği gördüklerini ifade etti. Kammer, Parasal tarafta ciddi bir sıkılaşma ve mali tarafta deprem nedeniyle artan harcamaları karşılamak da dahil olmak üzere mali konsolidasyon olduğunu söyledi. O tarafta bazı başarılar gördüklerini belirten Kammer, dezenflasyon tarafındaki başarıların ise uzun zaman alacağını dile getirdi. Kammer, “Ancak bu politika ortamı sayesinde Türk ekonomisine yönelik kırılganlıklar azaldı” şeklinde konuştu.

Büyümenin yeniden dengelenmesine sahip olunacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile dün görüştüklerine işaret eden Kammer, Bakan Şimşek'in "reformların uzun vadeli bir program olduğuna" dikkati çektiğini vurguladı. Bu programın yürütüleceğini söylediğini aktaran Kammer, programın kırılganlığının daha da azaltmasının enflasyonu zaman içinde kalıcı bir şekilde düşüreceğini kaydetti. Kammer, “Aynı zamanda yatırım için gerekli ortamı yaratması bekleniyor. Böylece büyüme modelinde bir değişime ve büyümenin yeniden dengelenmesine sahip olunacak” ifadelerini kullandı.

IMF programına ilişkin görüşme yok

Türkiye'de yeni bir IMF programına ihtiyaç olup olmadığına ve bu konuda Türk yetkililerle görüşülüp görüşülmediğine dair soruya da Kammer, öncelikle yürürlükteki reform programını desteklediklerini belirterek yanıt verdi. “Biz de Türkiye'ye oradaki ekonomi ekibinin izlediği programı tavsiye ederdik” diyen Kammer, Türkiye'yi desteklemeye yönelik herhangi bir IMF programına ilişkin görüşme olmadığının altını çizdi.

Yorumlar (0)