İç piyasada altın talebi düştü

TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) faiz artırımları yurttaşların yatırım tercihlerini değiştirirken, iç piyasada altına olan talep azaldı.

EKONOMİ 01.02.2024, 21:57
İç piyasada altın talebi düştü

TCMB'nin faiz artırımlarına gitmesi, yurttaşların güvenli liman arayışlarını da değiştirdi. Altının genel olarak 'güvenli liman' görülmesine karşın her ay gerçekleştirilen faiz artırımları, altına olan talebi azalttı. Bu durumdan Kapalıçarşı esnafı da olumsuz yönde etkiledi. Yatırımcılar vadeli mevduata yönelirken, altın, yatırım araçları sıralamasında alt sıralara indi.



"'Alım fırsatı' olarak görüyoruz"

Altına olan talep ve altın fiyatlarına dair konuşan kuyumcu Anıl Şengül, "Fed (ABD Merkez Bankası) faizi sabit tuttu. Altında dalgalanma yaşanmadı. Son zamanlarda altına yatırım yapanların oranı azaldı. Faizlerin yüksek olması sebebiyle altına olan talep düştü. Vatandaşlar daha çok vadeli mevduata parasını yatırıyor. Altın güvenli limandır, uzun vadeli yatırım aracıdır. Şu anda altına talep olmadığından dolayı fiyatlar geriliyor. Bu fiyatları 'alım fırsatı' olarak görüyoruz." diye konuştu.



"Gerilimler altının ons fiyatını etkiliyor"

Ons fiyatının global ölçekte meydana gelen gelişmelerden dolayı etkilendiğini kaydeden Şengül, "Geçtiğimiz günlerde ABD-İran gerilimi yaşanmıştı. Enflasyon problemi de dünyada yaygın olarak görülmekte. Global ölçekte bu gibi hadiseler altının ons fiyatında çok etkili oluyor. An itibarıyla gram altın Kapalıçarşı'da 2 bin 50 TL, çeyrek altın 3 bin 380 TL, tam altın ise 13 bin 470 TL'den satılıyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)