Ham petrolün İsrail’e satıldığı iddialarına SOCAR’dan yanıt

SOCAR Türkiye gündemdeki iddialara yönelik yazılı bir açıklama yaptı. SOCAR açıklamada, “Ham petrolü İsrail'e sattığımız yönündeki ithamlar asılsızdır” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 03.06.2024, 18:06 04.06.2024, 18:28 Buse Önder
Ham petrolün İsrail’e satıldığı iddialarına SOCAR’dan yanıt

SOCAR Türkiye, son dönemde gündeme gelen iddialarla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, SOCAR'ın tüm faaliyetlerini Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin vizyonuna uygun olarak, uluslararası iş anlaşmaları çerçevesinde yürüttüğü vurgulandı.

Açıklamada, SOCAR'ın İsrail'e ham petrol sattığına yönelik iddiaların asılsız olduğu ve bu iddiaların kamuoyunu kasıtlı olarak yanıltmayı amaçladığı belirtildi. Petrol piyasasının kendine özgü dinamikleri olduğu ve üretilen ham petrolün ticaret şirketleri aracılığıyla satıldığı ifade edilerek, bu şirketlerin petrolü hangi ülkelere taşıdığının ya da hangi amaçlarla kullandığının kontrol edilmesinin mümkün olmadığı açıklandı.

‘Can güvenliği tehlikede’

Açıklamanın devamında, son dönemde yaşanan jeopolitik gelişmelerin ardından SOCAR Türkiye ve grup şirketlerinin bazı provokatör gruplar tarafından hedef alındığına dikkat çekildi. Sosyal medya üzerinden kışkırtıcı paylaşımlar yapıldığı ve şirket binasına, çalışanların güvenliğini tehlikeye atan fiziksel saldırılar gerçekleştirildiği ifade edildi.

İstanbul'daki genel merkez binasında 12 Mart, 29 Mayıs, 31 Mayıs ve 2 Haziran tarihlerinde, Bursa'daki Bursagaz ofis binasında ise 24 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen ve şiddet dozu artan provokatif eylemlerden dolayı çalışanların can güvenliğinin tehlikede olduğu vurgulandı.

16 yılda 18,3 milyar yatırım

SOCAR Türkiye, yatırımlarının ve iş birliklerinin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki güçlü kardeşlik ve dostluk bağlarına, stratejik müttefiklik ve halkların karşılıklı çıkarlarına dayandığını belirtti. Türkiye'de faaliyete başladığı on altı yıl içinde yaklaşık 18,3 milyar dolar yatırım yapan SOCAR Türkiye, beş bin altı yüz doğrudan ve on binin üzerinde dolaylı çalışanıyla, petrol ve doğal gaz alanında faaliyet gösteren grup şirketleri ve gerçekleştirdiği stratejik mega projelerle Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı ve entegre endüstri grubu konumunda olduğunu açıkladı.

‘Mevcut yatırımlar devam edecek’

Mevcut yatırımlarını yeni yatırımlarla genişletme çalışmalarının devam ettiği ve enerjideki cari açığın kapanmasına katkı sağladıkları belirtildi. Aynı zamanda, ekonomik değer ve istihdam yaratarak, kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle toplumsal fayda sağladıklarını vurguladı. Deprem felaketi sırasında ücretsiz yakıt desteği ve temel ihtiyaçların bölgeye iletilmesi kapsamında Türk halkının yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirtti.

Türkiye'nin çeşitli illerinde kurulan on bir okulda on bini aşkın öğrenciye eğitim desteği verdiklerini ve toplumsal sorumluluk bilinciyle eğitim, çevre ve sosyal alanlarda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

‘Asılsız ithamlar kabul edilemez’

Açıklamada, provokatörlerin ortaya attığı asılsız ithamların kabul edilmediği ve bu ithamların kamuoyunu manipüle etmeyi ve iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarına zarar vermeyi amaçladığı belirtildi. Türk ve Azerbaycan halkının ortak çıkarları ve refahı için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan SOCAR Türkiye, şirket mottolarının da belirttiği gibi her zaman birlikte olduklarını ve güçlü olduklarını ifade etti.

Yorumlar (0)