Fed uyardı: Enflasyon düşüşte ancak tehlike devam ediyor!

ABD Merkez Bankası (Fed), mart ayına ait Para Politikası Raporu'nu yayımladı. Raporda, geçen yıl ülkedeki enflasyonun belirgin bir şekilde düştüğü, ancak hala yüksek seviyelerde devam ettiği ifade edildi.

EKONOMİ 01.03.2024, 23:29 01.03.2024, 23:32 Buse Önder
Fed uyardı: Enflasyon düşüşte ancak tehlike devam ediyor!

Fed tarafından hazırlanan yarıyıllık Para Politikası Raporu'nun mart sayısı yayımlandı. Raporda, enflasyonun Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrettiği ancak geçen yıl önemli ölçüde düştüğü ve işsizlikte önemli bir artış olmadan gerçekleştiği belirtildi.

Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin, pandemi öncesindeki on yılın değerlerinde olduğu ve FOMC'nin yüzde 2'lik uzun vadeli hedefiyle uyumlu olduğu vurgulandı.

Enflasyondaki ilerleme devam ediyor

İş gücü piyasasının nispeten sıkı olduğu ifade edilen raporda, işsizlik oranının düşük, açık iş pozisyonlarının ise yüksek olduğu kaydedildi. Ekonomik büyümenin, tüketici harcamalarındaki artışlarla desteklenerek güçlü olduğu belirtilirken, iş gücü piyasasındaki sıkılığın hafiflediği ve enflasyondaki ilerlemenin devam ettiği ifade edildi.

Raporda, Komitenin istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmasına yönelik risklerin dengelendiği, enflasyon konusunda ise dikkatli olunduğu vurgulandı. "Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz oranını düşürmenin uygun olacağını öngörmüyor" ifadeleri de raporda yer aldı.

Faiz oranı 525 baz puan yükseldi

Fed tarafından hazırlanan Para Politikası Raporu'nda, finansal koşulların ve piyasalardaki durumun değerlendirildiği belirtildi. Rapora göre, yaz ve sonbaharın başlarında finansal piyasalardaki koşulların önemli ölçüde sıkılaştığı ifade edilirken, Fed'in geçen yıl temmuz ayındaki toplantısında faiz oranını 25 baz puan artırdığı ve Mart 2022'den bu yana faiz oranını toplam 525 baz puan yükselttiği hatırlatıldı.

Yüksek faiz oranlarının finansman faaliyeti üzerinde baskı oluşturduğu belirtilen raporda, bankaların hanehalkı ve işletmelere verdiği kredilerin geçen yıl hazirandan bu yana önemli ölçüde yavaşladığı vurgulandı. Raporda ayrıca, "Genel olarak bankacılık sistemi sağlam ve dayanıklı olmaya devam ediyor, ancak bankacılık sistemindeki akut stresin azalmasına rağmen bazı risk alanlarının izlenmesine devam edilmesi gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Dış ekonomilerde büyüme zayıf

Fed'in yayımlanan raporunda, uluslararası gelişmelere dair değerlendirmeler yer aldı. Rapora göre, geçen yılın başındaki toparlanmanın ardından dış ekonomik aktivitedeki büyümenin 2023'ün ikinci yarısında yavaşladığı belirtildi.

Para politikası sıkılaşmasının ekonomik faaliyeti baskıladığı ve yüksek enflasyonun reel hanehalkı gelirlerini azalttığı ifade edilen raporda, özellikle gelişmiş dış ekonomilerde ekonomik büyümenin zayıf olduğu vurgulandı.

Ortadoğu'daki jeopolitik gerilimin artması enflasyonun düşürülmesine yönelik ivmeyi bozabilir

Avrupa'da yüksek enerji fiyatları ve Çin'de emlak sektöründeki zayıflık nedeniyle ekonomik performansın engellendiği belirtilen raporda, enflasyondaki düşüşün diğer ülkelerde de görüldüğüne dikkat çekildi.

Ancak, Ortadoğu'da artan jeopolitik gerilimlerin ve Kızıldeniz üzerinden gemi taşımacılığındaki sorunların küresel enerji fiyatlarına sınırlı düzeyde etki ettiği, ancak gerilimin artması durumunda enflasyonun düşürülmesine yönelik küresel ivmenin bozulabileceği uyarısı yapıldı.

Yorumlar (0)