Fed faiz kararını açıkladı

Fed (ABD Merkez Bankası), politika faizini öngörüler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 bandında sabit bıraktı. Böylelikle Fed, ​​​​​​​peş peşe dört toplantıda da faiz oranında değişiklik yapmadı.

EKONOMİ 31.01.2024, 22:51
Fed faiz kararını açıkladı

FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısının akabinde ABD Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen açıklamada, faiz oranının sabit bırakılması kararının oy birliğiyle alındığı kaydedildi.

Bahse konu açıklamada, son verilerin ekonomik aktivitenin hızla genişlediğini ortaya koyduğu bildirildi.

İstihdam kazanımlarının 2023'ün başından beri yavaşladığı fakat kuvvetli kalmayı sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, işsizlik oranının düşük olduğu, enflasyonun ise düşmesine rağmen yüksek kalmayı sürdürdüğü ifade edildi.

FOMC'nin uzun vadede yüzde 2 enflasyon ve maksimum istihdam amaçladığı belirtilerek, FOMC'de bu amaçla ulaşma hususunda risklerin çok daha iyi bir dengeye yerleştiği düşüncesinin hakim olduğunun altı çizildi. 



"Faizi düşürmek uygun bulunmuyor"

Ekonomideki görünümün belirsiz olduğu ve Federal Açık Piyasa Komitesi'nin enflasyon risklerine karşı dikkatli olmayı sürdürdüğü bildirilen açıklamada, "Bu amaçların desteklenmesi maksadıyla federal fon oranının yüzde 5,25-5,50 bandında sabit bırakılmasına karar verilmiştir." yorumuna yer verildi.

Politika faizine dönük herhangi bir ayarlamayı değerlendirirken alınan verilerin, risk dengesinin ve gelişen görünümün dikkate alınacağı kaydedilerek, "FOMC, enflasyonun devam ettirilebilir bir biçimde yüzde 2'ye doğru indiğine ilişkin çok daha fazla güven duyana değin politika faizini düşürmenin uygun olacağını düşünmüyor." denildi.

Fed'in daha evvel planlandığı gibi elindeki Hazine tahvilleri, ipoteğe dayalı olan menkul kıymetleri ve kurum borçlarını azaltmayı sürdüreceği belirtilen açıklamada, enflasyonun yüzde 2'ye düşürülmesi hususunda kuvvetli bir kararlılığa sahip olunduğu tekrarlandı. 

Yorumlar (0)