Domates fiyatlarında düşüş!

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Mayıs Ayı hal endekslerini açıkladı. Hallerden çıkan durum tespit verilerine göre, geride bıraktığımız ayda domates üretiminde artış yaşanırken fiyatlarda ise fiyat düşüşü gözlemlendi.

EKONOMİ 02.06.2024, 12:36 03.06.2024, 09:00 Melina Ay
Domates fiyatlarında düşüş!

Antalya Ticaret Borsası, Mayıs Ayı hal endekslerini yayınladı. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2024 Mayıs ayında bir önceki aya ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi. Bir önceki aya göre (aylık) meyve işlem miktar endeksi, Mayıs ayında yüzde 111.65 artarken, işlem fiyat endeksi yüzde 26.20 azaldı. Son 6 yılın Mayıs aylarına bakıldığında aylık değişimler, meyve miktar endeksinde ortalamanın üzerinde bir artış, fiyat endeksinde ise rekor seviyede bir azalış olarak görüldü.

Antalya hallerinde domates miktar endeksi yıllık yüzde 10.38, fiyat endeksi yüzde 43.75 arttı. Sebze miktar endeksi yıllık yüzde 11.85, fiyat endeksi yüzde 52.09 arttı. Meyve miktar endeksi yıllık yüzde 8.99, fiyat endeksi ise yüzde 59.14 arttı.

Mayıs ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 6 yılın ortalamasının üzerinde bir artış ve fiyatlarda ise rekor seviyede bir düşüş olarak görüldü. Bir önceki aya göre domates işlem miktar endeksi yüzde 16.67 artış gösterirken, işlem fiyat endeksi ise aylık yüzde 36.21 azaldı. Sebze işlem miktar endeksi bir önceki aya göre yüzde 44.36 artarken, işlem fiyat endeksi ise aylık yüzde 38.22 azaldı. Son 6 yılın Mayıs aylarına bakıldığında, sebze miktar endeksinde rekor seviyede bir artış yaşanırken, fiyat endeksinde ise rekor seviyede bir düşüş kaydedildi.,

Mayıs ayında endekslerdeki yıllık değişimlerde, domates ve sebze miktarında 9 yıllık ortalamanın üzerinde bir artış, meyve miktarında ise ortalama düzeyinde değişimler görüldü. Yıllık fiyat endekslerinde ise domates ve sebze için ortalamanın üzerinde bir artış, meyve için ise ortalama düzeyinde bir artış gözlendi.

Mayıs ayında domates fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 43.75 artış olarak kaydedildi. Sebzede ise fiyat endeksindeki yıllık değişim yüzde 52.09 artarken, meyve fiyat endeksindeki yıllık artış yüzde 59.14 oldu. Meyve miktarındaki yıllık artışa rağmen fiyatlar ortalamanın üzerinde bir artış gösterdi.

Yorumlar (0)