Depremzede KOBİ'lere faizsiz destek kredisi: Bakan Varank açıkladı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören 30 bin kadar KOBİ'ye dair yeni destekte bulunulacak. Bu çerçevede kredi programı ile beraber 11 milyar liralık finansman verilecek. 1,5 milyon liraya kadar, ilk 12 ayı ödemesiz faizsiz kredi desteği sağlanacak.

EKONOMİ 24.03.2023, 11:57
Depremzede KOBİ'lere faizsiz destek kredisi: Bakan Varank açıkladı

Hatay’a ziyarette bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde de incelemeler sağladı. Burada sanayicilerle görüşme sağlayan Bakan Varank, KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı ile ilgili detayları paylaştı. KOBİ’lere verilecek destek detayları ise şu şekilde:

Kolay ve hızlı erişim sağlanacak

KOBİ’lerin tekrar işlerinin başına geçmesi hedefiyle faaliyete alınan KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı’ndan imalata yönelik parçaları tedarik eden, imalat sağlayan, imalata dair onarım çalışmaları gerçekleştiren KOBİ’ler ile mimarlık işlemleri sağlayan işletmeler faydalanabilecek.

Hasara göre ödeme yapılacak

Acil Destek Programı kapsamına, iş yeri, organize sanayi bölgeleri (OSB), küçük sanayi siteleri (KSS) veya bu bölgeler haricindeki iş yeri kümelenmelerinde yer alan ve hasar almış KOBİ’ler yararlanabilecek. Bu halde bulunan mikro işletmeler 250, küçük işletmeler 500, orta ölçekli işletmeler ise 1 milyon TL’ye kadar kredi verilebilecek. Hasar durumu ağır ve daha fazla olan işletmelerde ise bu oranlar yüzde 50 yükseltilecek. Orta ölçekte bulunan bir işletme ağır hasarlı durumdaysa toplam kredi limiti 1,5 milyon TL’ye artırılacak.

12 ay vadeli faizsiz kredi

Bölgede sosyal ve ekonomik yaşamın hızlı bir şekilde normale dönmesi düşüncesiyle gerçekleştirilen Acil Destek Kredisi’nden yararlanabilecek işletmeler ilk 12 ay içerisinde geri ödeme sağlamayacak. Daha sonrasında ise 24 ay döneminde ödemeler, 3’er aylık taksitler durumunda yapılacak. Destek kredisi sıfır faizli şekilde verilecek, faizin bütünü ise KOSGEB tarafından ödenecek.

KOSGEB faizi karşılayacak

KOSGEB, bu programdan 30 bin KOBİ’nin yararlanmasını ve 11 milyar liralık kredi hacmi oluşturmayı hedefliyor. Bu durumda işletmelerin kullanacağı faiz veya kar payı maliyeti 3 milyar liraya ulaşacak. Bu finansman maliyetinin tamamını KOSGEB karşılayacak.

Teminat sorununu yaşayan işletmeler adına Kredi Garanti Fonu (KGF) devreye sokulacak. Durumlarını kaymakamlık, valilik gibi resmi makamlara gidilerek tespit edilen işletmeler Acil Destek Kredisi’ni alabilecek.

Yorumlar (0)