Bakan Yumaklı duyurdu: Hayvan ithalatını artık…

Canlı hayvan ithalatını artık özel sektörün değil devletin yapacağını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ithal edilen hayvanların 4 ay satılamayacağını böylece al-sat ile yapılan fiyat artışının da önleneceğini söyledi.

EKONOMİ 22.01.2024, 13:21 22.01.2024, 13:23 Şeyda Gül
Bakan Yumaklı duyurdu: Hayvan ithalatını artık…

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2028 yılına kadar uygulanacak hayvancılık yol haritasının hazır olduğunu söyledi. Bu kapsamda hayvan ithalatıyla ilgili yeni uygulamalara gidileceğini açıklayan Bakan Yumaklı, hayvan ithalatını özel sektörün değil devletin yapacağını vurguladı.

Al-sat yaparak fiyat yükseltilemeyecek

Et ve Süt Kurumu ve birliklerin taleplerini ileteceklerini anlatan Bakan Yumaklı, uygun gördükleri kadar hayvanı seçerek getireceklerini aktardı. Artık hayvan ithalatında özel sektör olmayacağını anlatan Bakan Yumaklı, aşıları yapılmış hayvanların garantisinin de Tarım ve Orman Bakanlığı olacağını aktardı. Ayrıca ithal edilen hayvanlar 4 ay boyunca satılamayacağını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Böylece al-sat yaparak fiyat yükseltilemeyecek” dedi.

Fiyat oluşumunu bekliyor

Hayvan ithalatının özel sektöre bırakıldığı zaman iç piyasadaki dengenin bozulduğunu belirten Bakan Yumaklı, “Özel sektör ithal ettiği hayvanı bazen kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Fiyat oluşumunu bekliyor” ifadelerini kullandı.

Hedef ithalatı bitirmek

Yeni sistemle bunun önlenmesinin amaçlandığını kaydeden Bakan Yumaklı, nihai hedefse hayvan ithalatını bitirebilmek olduğunu anlattı. Bakan Yumaklı, bunun için kaliteyi artıracak az miktarda alım yapılacağını açıkladı.

Yorumlar (0)