Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması: Öngörümüz doğrultusunda geriledi

TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyonun Mart atında yüzde 68.50 olarak açıklamasının ardından açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek “Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

EKONOMİ 03.04.2024, 11:30 03.04.2024, 11:33 Şeyda Gül
Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması: Öngörümüz doğrultusunda geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı enflasyon rakamlarını aylık bazda yüzde 3,16, yıllık bazda ise yüzde 68,50 olarak açıkladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Aylık enflasyon, öngörümüz doğrultusunda mart ayında geriledi. Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı.

Hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız

Aylık enflasyon öngördükleri doğrultuda Mart ayında gerilediğini ifade eden Bakan Şimşek, para politikasındaki ilave sıkılaşmanın talepteki dengelenmeye önemli katkı sağlarken dış finansman imkanlarının daha da artması makro finansal istikrarı güçlendireceğini vurguladı. Deprem hariç harcama kontrolüyle sıkılaşacak maliye politikası ile birlikte tüm bu gelişmeler enflasyon beklentilerinin çıpalanmasını sağlayacağını kaydeden Bakan Şimşek, dezenflasyon sürecini destekleyeceğini anlattı. Bakan Şimşek, “Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Enflasyon aylık bazda düşüşünü sürdürdü

Ekonomide sıkı para ve koordineli maliye politikası adımlarıyla enflasyon aylık bazda düşüşünü sürdürdüğünü belirten Bakan Şimşek, Temmuz ayında yüzde 9,49 olan aylık enflasyonun Ağustos'ta yüzde 9,09 olduğunu dile getirdi. Eylül ayında düşüşün hızlanarak yüzde 4,75 seviyesinin görüldüğünü vurgulayan Bakan Şimşek, ardından Ekim'de yüzde 3,43 seviyesine, Kasım'da yüzde 3,28 seviyesine, Aralık'ta 2,93 seviyesine gerilediğini anımsattı. Ocak ayında geçici etkilerden kaynaklı yüzde 6,70 seviyesine yükselen enflasyon şubat ayında tekrar gerileyerek yüzde 4,53 olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, “Son açıklanan Mart ayı verisinde enflasyonun yüzde 3,16 seviyesiyle aylık bazda düşüşünü sürdürdüğü görüldü” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)