Bakan Şimşek’ten ciddi uyarı: Banka hesabınızı kullandırmayın

Üniversite öğrencilere uyarılarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir elde etmek amacıyla banka hesaplarını kara para aklayan ya da terörü finanse eden kişilere kullandırmamaları konusunda uyardı.

EKONOMİ 02.02.2024, 11:14 Şeyda Gül
Bakan Şimşek’ten ciddi uyarı: Banka hesabınızı kullandırmayın

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi amacıyla yürütülen çalışmaları anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunun bilinçlenmesinin, bu suçların önlenmesindeki kritik rolünü dikkate alarak farkındalık artırıcı çalışmalara önem verdiklerini vurguladı. Özellikle üniversite öğrencilerinin "hesap kullandırma" faaliyetlerinde bulunabildiğini söyleyen Bakan Şimşek, MASAK'ın üniversite öğrencilerine bu konudaki gerekli bilgilendirmeyi yapmak üzere Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile işbirliği yaptığını belirtti.

Geleceklerini karartmasınlar

Üniversite öğrencilerinin gelir elde etmek amacıyla banka hesaplarını kara para aklayan ya da terörü finanse eden kişilere kullandırmamaları konusunda uyaran Bakan Şimşek, gençlerin bilerek ya da bilmeyerek geleceklerini karartmamaları gerektiğini söyledi. Bu durumun, kara para aklayan ya da terörü finanse eden kişilerin paranın izini kaybettirmek için yüksek miktarda para transferi gerçekleştirerek nihai amaçlarına ulaşmalarına sebep olduğunu anlatan Bakan Şimşek, bu kapsamda mesleki eğitimdeki öğrencilerin staj ücreti için açtığı hesaplara işaret etti. Hesaplarını kullandıranların ilerleyen süreçte hapis cezalarıyla karşılaşabileceğini vurgulayan Bakan Şimşek, “Gençler, bu işlere bilmeden bulaşsalar dahi, sabıkalı duruma düşeceklerini ve geleceklerini karartma riskinin olduğunu bilmeli” ifadelerini kullandı.

Kamu spotu yayımlanmaya başladı

MASAK'ın bu durumu engellemek için öncelikle RTÜK ile işbirliği yaptığı bilgisini veren Bakan Şimşek, TRT tarafından hazırlanan kamu spotunun televizyon kanallarında yayınlanmasına başlandığının altını çizdi.

Ortaöğretim çağındaki gençler de bilgilendirilecek

Ayrıca üniversite öğrencilerini bilinçlendirmek için MASAK tarafından hazırlanan afişlerin, üniversitelere gönderilmesi amacıyla YÖK'e iletildiğini anlatan Bakan Şimşek, bu afişlerde öğrencilere “Gelecek hesaplarınızı yakmayın. Kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçların para transferlerinde banka hesaplarınızın kullanılması durumunda ağır hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı başkalarına kullandırmayın” uyarısı yapıldığını vurguladı. Benzer işbirliğinin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile de gerçekleştirildiğinin bilgisini veren Bakan Şimşek, MASAK tarafından hazırlanan afişlerin, gerek Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne ait ve gerekse özel yurtlarda asılması amacıyla Bakanlığına gönderildiğinin bilgisini verdi. Bakan Şimşek, “​​​​YÖK'ün ardından ortaöğretim çağındaki gençlerin bilgilendirilmesine yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ile de ortak çalışma başlatıyoruz” dedi.

Her türlü kayıt dışı işlemin yakından takipçisi olacağız

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla yasal mevzuat ve MASAK'ın kurumsal yapısının güçlendirilmesiyle kamuoyunun bu konularda güçlü biçimde bilgilendirilmesi faaliyetlerine devam edeceklerini dile getiren Bakan Şimşek, kara parayla mücadele, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi açısından da önem taşıdığını vurguladı. Bakan Şimşek, “Devleti gelir kaybına uğratacak her türlü kayıt dışı işlemin yakından takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

Adli mercilerle işbirliği aralıksız devam ediyor

Bakan Şimşek, MASAK'ın, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda çalışmalarına, kolluk kuvvetleri ve adli mercilerle de işbirliği içinde aralıksız sürdüğünü vurguladı. MASAK’ın uyuşturucu kaçakçılığı, örgütlü suçlar, yasa dışı bahis ve dolandırıcılık başta olmak üzere kara parayla ilgili pek çok konuda gerek kolluk birimlerine ve gerekse adli birimlere çok önemli katkılar sağladığını ifade eden Bakan Şimşek, MASAK bir yandan mali sektörden şüpheli işlem bildirimleri vesaire bilgileri temin ettiğini bir yandan da adli merciler ve kolluk kuvvetlerinin yürüttüğü soruşturmalardaki bilgi ve belgeleri edindiğini anlattı. Bakan Şimşek, toplanan verilerle soruşturma dosyalarında yer alan bilgi ve belgeler teknolojik araçlar ve uzmanlık bilgisiyle harmanlanarak yüksek hassasiyetle analize tabi tutulduğunu söyledi. Bakan Şimşek, “Bu analizler sonucu adli mercilerle kolluk kuvvetlerine suç ve suçluya dair yeni açılımlar sağlanıyor, suç şüpheleri kesinleştiriliyor, yeni suç ağları deşifre ediliyor, suçtan elde edilen kara paraya el konulması sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)