Bakan Şimşek'ten ev sahiplerine kira geliri uyarısı! Tarih yaklaşıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelir beyannamelerinin mart ayında verileceğini hatırlatarak ev sahiplerini uyardı. Verdikleri beyannamelerde uyumsuzluk tespit edilen mükellefler ile vergi beyanında bulunmayanlar için yasal işlem başlatılacak. Peki kira gelir beyannamesi nasıl veriliyor? İşte detaylar...

EKONOMİ 20.01.2024, 17:22 Hakan Öksüz
Bakan Şimşek'ten ev sahiplerine kira geliri uyarısı! Tarih yaklaşıyor

Kira gelirlerinin de vergiye tabi olması için yapılan çalışmadan bahseden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kira gelirleri için beyanname dönemi yaklaşıyor." dedi. Vergide gönüllü uyumun artırılması için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için gerekenin yapılacağını bildirdi.

"Mart ayında kira gelirleri beyan edilecek"

Kira gelirlerinin mart ayında beyan edileceğini vurgulayan Bakan Şimşek, "Gayrimenkul sahibi olan vatandaşların kira gelirleri inceleniyor. Gelirlerin doğru beyan edilmesi oldukça önemli. Denetim çalışmaları aralıksız devam ediyor. Kira gelirleri ile ilgili çalışmalar geliştirildi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan istatistikler de çalışmalara dahil edildi." dedi.

"Kiracılardan bilgiler alınacak, elektronik ortama aktarılacak"

Kira geliri getirme potansiyeli bulunan 4,5 milyon civarında konutun incelendiğini vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kiralık evlerde fiili tespitler gerçekleştirilecek. Kiracılardan bilgiler alınacak. Elektronik ortamda tutanaklar tutulacak. GİB'in sistemine aktarılacak bilgiler, vergi beyanları ile banka hesap verileriyle karşılaştırılacak. Beyan dönemine girerken hatırlatmalar sürüyor. Verdikleri beyannamelerde uyumsuzluk tespit edilen mükellefler, yasal işlemlere tabi tutulacak. Hiç beyanname vermemek de yasal işlem konusu olacak." ifadelerini kullandı.

Kira gelir beyannamesi için vergi dairesine gitmeye gerek yok

Peki kira gelir beyannamesi nasıl veriliyor? Bakan Şimşek'in aktardığına göre bunun için vergi dairesine gitmeye gerek yok. Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda beyanname verilebiliyor. Geçen yıl bu sistemi 1 milyon 578 bin 932 mükellef kullandı. Kira denetimlerinin ülke çapında sürdürüleceğini kaydeden Şimşek, gerçek kira gelirlerinin bu şekilde sisteme aktarılacağını bildirdi.

Yorumlar (0)