Bakan Şimşek tarih verdi: İşte enflasyonun düşeceği net tarih

Haziran ayı itibariyle enflasyonda düşüşün olacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ana hedefin ise fiyat istikrarı olduğunu dile getirdi.

EKONOMİ 07.02.2024, 13:40 07.02.2024, 14:45 Şeyda Gül
Bakan Şimşek tarih verdi: İşte enflasyonun düşeceği net tarih

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Salonu’nda gerçekleşen toplantıda izlenen mali politikaları Manisa iş dünyası ile paylaştı. İş dünyasının talep ve sorunlarını da dinleyen Bakan Şimşek, ana hedeflerinin fiyat istikrarı olduğunu kaydetti. Bakan Şimşek, Haziran ayıyla birlikte enflasyonda düşüş yaşayacaklarını dile getirdi.

Haziran ayı itibariyle enflasyonda düşüş olacak

İş dünyasına önemli mesajlar veren Bakan Şimşek, son dönemde izlenen ekonomik politikaların kazanımlarını tek tek anlattı. İzlenen doğru politikalar ile ekonomik açıdan daha yukarıya çıkılacağının altını çizen Bakan Şimşek, kısa vadede ülke ekonomisin dış dünyada aldığı yolu rakamlarla Manisa Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine anlattı. Haziran ayı itibariyle enflasyonda düşüşün olacağını belirten  Bakan Şimşek, ana hedefin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı. “Çünkü fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz. Makro finansal istikrardan bahsedemezsiniz. Fiyat istikrarı bu programın özüdür, önceliğidir” diyen Bakan Şimşek, fiyat istikrarını sağlayamadıklarında sizin arzuladığınız tarzda nitelikli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi asla olamayacağını kaydetti. Sadece illüzyon olacağını ve geçici dönemsel kazanımlar olacağını vurgulayan Bakan Şimşek, “Kalıcı, sürdürülebilir yüksek büyümenin bir tane ön şartı var, o da fiyat istikrarıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 1,1 trilyon dolar ile 17. sırada

Toplantının açılışında konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ise önemli değerlendirmelerde bulundu. “Öncelik 6 Şubat 2023 günü meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Asrın felaketini bir daha yaşamamak adına gerekli önlemlerin alınması diliyorum” diyen Yılmaz, depremin bu ülkenin bir gerçeği olduğunu ve bu gerçeğe göre yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini söyledi. Uluslararası bağımsız ekonomik kuruluşların yayımladıkları raporlara göre 2023 yılı dünya toplam üretimi 105 trilyon dolar civarında gerçekleşmekte olduğunu kaydeden Yılmaz, bunu bir büyük pastaya benzettiklerinde en büyük payı yaklaşık 26 trilyon dolar ile ABD, 18 trilyon dolar ile Çin, yaklaşık 4 trilyon dolar ile Almanya ve Japonya’nın aldığını söyledi. Türkiye’nin 1,1 trilyon dolar ile 17. sırada yer aldığını vurgulayan Yılmaz, aynı şekilde bu üretimi, satın alma gücü paritesine göre de hesaplandığını aktardı. Bu hesaba göre ilk beş sıranın çok değişmediğini ifade eden Yılmaz, ama Türkiye’nin 200 ülke arasında tam 3,7 trilyon dolar ile dünyanın en büyük 11. ekonomisi olarak sıralamaya girdiğine dikkat çekti. “Avrupa’da ise 4. en büyük ekonomi olmakta. Yani Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra en büyük ekonomi Türkiye ekonomisi” diyen Yılmaz, herkesin bu sıralamadan gurur duyduğunu dile getirdi.

Manisa ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyor

Bunun çok büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin büyüklüğünü gösterdiğinin altını çizdi. Avrupa’da dördüncü büyük ekonomiye sahip Türkiye’ye en büyük katkıyı sunan illerin başında da Manisa’nın geldiğini anlatan Yılmaz, Manisa’nın bu katkıyı sanayisi, ticareti ve tarımı ile birçok ilden daha iyi yapmakta olduğunu söyledi. “Örneğin, 2023 yılında 8 milyar dolar üzerinde ihracatı ile ihracat sıralamasında 8. sıradadır. İSO’nun her yıl açıkladığı en büyük 500 firması sıralamasında 2022 yılında Manisa’dan 33 firma vardır. İkinci 500 sıralamasında ise 17 firmamız var. Ülkemiz tarım verilerine baktığımızda, çekirdeksiz kuru üzüm ve sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminde Türkiye’de 1’inci sıradayız” şeklinde anlatan Yılmaz, zeytin ağacı sayısında, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminde 1’inci sırada olduklarını açıkladı. Bunların yanı sıra etlik tavuk ve hindi varlığında 1’inci yumurta tavuğunda ise 3’üncü sırada olduklarını kaydeden Yılmaz, tütün ve kekik üretiminde 2’nci tatlı patates üretiminde 1’inci salçalık domates üretiminde 3’üncü sırada olduklarının bilgisini verdi. Bunları çoğaltmanın da mümkün olduğuna işaret eden Yılmaz, “Bu sayılarla toplam tarım ürünleri ihracatımız 1 milyar dolara yaklaşmaktadır” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)