Bakan Şimşek: “Eylül’de yüzde 40’lı rakamları görebiliriz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da ‘Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı’ başlıklı panelde açıklamalarda bulundu. Fiyat istikrarı önceliğine vurgu yapan Şimşek, enflasyonda geçiş döneminin sona erdiğini belirterek, "Dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz. Eylülde inanıyorum ki 40'lı rakamları görebiliriz” dedi.

EKONOMİ 29.05.2024, 13:31 29.05.2024, 18:08 Melina Ay
Bakan Şimşek: “Eylül’de yüzde 40’lı rakamları görebiliriz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonda geçiş dönemi sona eriyor. Dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz" dedi. Şimşek, ihtiyaç duyulması halinde likiditeyi çekmek için borçlanacaklarını belirtti. Cari açığı yüzde 2,5'in altına çekme hedefine vurgu yapan Şimşek, carry trade eleştirilerine de yanıt verdi.

Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar satırlar şu şekilde:

“Vergilendirme yöntemleri arasında en kötüsü”

“Enflasyon, vergilendirme yöntemleri arasında en kötüsüdür. Türkiye'nin şu anda önceliği, fiyat istikrarını sağlamaktır. Enflasyonun tek hanelere indirilmesi ciddi bir çaba gerektirir; bu, zaman, kararlılık ve sabır gerektirir. Enflasyonun şok öncesi seviyelere indirilmesi genellikle ortalama 3-4 yıl alır.”

MB gerekli olan her şeyi yapıyor”

“Merkez Bankamız (MB), gerekli olan her şeyi yapmaktadır ve çok yetenekli bir ekibe sahiptir. Bütün araçları kullanarak sonuca ulaşacağımıza inanıyorum. Merkez Bankamız, ihtiyaç duyulması halinde Hazine ve Maliye olarak gerektiğinde likiditeyi artırmak için ötesinde borçlanabileceğimizi belirtiyoruz. Biz, gerektiğinde adımlar atarız.”

“Piyasa henüz o noktada değil”

Aylık enflasyonda tekrar bir patikaya oturuyoruz. Bizim hedeflerimize yakın bir patika, piyasa henüz o noktada değil. Biz yönetilebilir olduğuna inanıyoruz; gerektiğinde ilave adımlar da atılacak.

“Vergi çalışmalarında önemli bir noktaya gelindi”

Vergi muafiyet ve istisna çalışmalarımız devam ediyor, bir noktaya getirdik. Vergi adalet ve etkinlik paketi çalışmalarımız devam ediyor. Kayıt dışı ile mücadele için eylem planı açıklamayacağız, fiilen mücadele yürüteceğiz.

Cari açık hedefi

Bu yıl cari açığın milli gelire oranı muhtemelen yüzde 2 buçuğun altına düşecek. Mayıs ayı itibarıyla bu seviyeye yakınız. Amacımız, cari açığı kalıcı olarak yüzde 2 buçuğun altına indirmektir. Enflasyon beklentilerinde olumlu bir gelişme var, ancak henüz hedeflerimize tam olarak uygun değil. Ancak zamanla beklentilerimiz değişecek ve enflasyonun düşmesiyle hedeflere daha yakın bir seviyeye gelmeyi bekliyoruz.

‘Carry Trade’ eleştirilerine yanıt

Önümüzdeki üç yılda Dünya Bankası ve benzeri bankalardan en az 60 milyar dolarlık şu an için Türkiye'ye taahhüt edilmiş kaynak var. Bu kaynağa ‘carry trade’ diyemezsiniz, bu kaynağa ‘sıcak para’ diyemezsiniz. Eleştirileri saygıyla karşılıyor, değer veriyoruz ama bu program çalışıyor. Biz kur korumalı mevduattan çıkacağız, biraz zaman alabilir ama çok iyi bir yoldayız.

“Beklediğimizden daha olumlu ilerliyor”

Mevduatların artışı beklediğimizden daha olumlu bir seyir izliyor. Çok yakında, swap dışındaki pozitif rezerv seviyesine ulaşacağımızı öngörüyoruz. Rezerv konusundaki endişeler, Türkiye'nin gündeminden kademeli olarak çıkacak.

Yorumlar (0)