Bakan Şimşek açıkladı: İlk aşama tamamlandı

Mehmet Şimşek, KİT'lerde (kamu iktisadi teşebbüsü) hesap verilebilirliği ve şeffaflığı artırmak için başlattıkları iki kısımdan oluşan reform faaliyetlerinin ilk aşamasını bitirdiklerini ve Ekonomi Koordinasyon Kuruluna ilettiklerini bildirdi.

EKONOMİ 23.01.2024, 18:16
Bakan Şimşek açıkladı: İlk aşama tamamlandı

Merkezi yönetimin kontrolünün altında 19 KİT olduğunu dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, İSO'nun (İstanbul Sanayi Odası) son duyurduğu 500 büyük sanayi kuruluşunun içinde sekiz KİT'in olduğunu kaydetti.

KİT'lerin kamu yatırımlarının yüzde 24'ünü, GSYH'nin ise yüzde 7,4'ünü oluşturduğuna işaret eden Şimşek, kamu istihdamının ise yüzde 2'lik kısmının KİT'lerden meydana geldiğini ifade etti. 

Bakan Şimşek, tarım, ulaştırma ve enerji gibi kritik sektörlerde Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan KİT'lerin kamu mali yönetimi reformlarının odağında olduğuna dikkat çekti. Bu sene merkezi yönetim bütçesinden gerçekleştirilecek transferlerin yüzde 6,2'sini oluşturan KİT'lerde reform yapmanın öneminin altını çizen Şimşek, çalışmayı OVP'ye (Orta Vadeli Program) ilave ettiklerini belirtti. 

Halihazırdaki düzenlemenin ticari esasları tam anlamıyla karşılamadığını, bu sebeple yeni düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan ve reformun iki kısımdan meydana geldiğini kaydeden Şimşek, "KİT'lerde hesap verilebilirliği ve şeffaflığı artırmak için başlattığımız bu reform faaliyetlerimizin ilk aşamasını tamamladık ve Ekonomi Koordinasyon Kuruluna faaliyetlerimizi sunduk." dedi.



"Mali disiplin hususundaki duruşumuz net"

KİT'lerin yönetim kurullarının çok daha profesyonel hale getirileceğini vurgulayan Şimşek, satın alma usullerinin kararlılık, verimlilik ve kurumsal yönetim ilkeleri ekseninde tekrar düzenleneceğine de işaret etti.

Şimşek, faaliyeti KİT'lerin uluslararası alanda kabul gören şeffaflık standartlarına riayet etmesi ve hesap verebilirliklerini kuvvetlendirmek için yaptıklarını dile getirerek, "Bu reformla beraber, KİT'leri dünya uygulamalarına yaklaştıracağız." şeklinde konuştu.

Böylelikle KİT'i uluslararası normlara uygun duruma getireceklerini aktaran Bakan Şimşek, şu yorumda bulundu:

"Reform faaliyetlerimiz tasarruf önlemimizle uyumlu. Harcamalarımızı verimli bir biçimde yönetiyoruz. Etkin bir şekilde kullanılan kamu kaynaklarıyla mali disiplinimiz kuvvetleniyor. Mali disiplin hususundaki duruşumuz net. Maliye ile para politikası arasındaki uyumu pekiştiriyoruz. Aldığımız kararlar ve attığımız adımlar göstergelere de yansıyor. Göstergelerde kalıcı bozulmalara izin vermemek için gerekli önlemleri aldık, almayı da sürdüreceğiz."

Yorumlar (0)