Bakan Mehmet Şimşek: Pozitif reel faize yaklaşmış durumdayız

Pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin pozitif reel faize yaklaştığını açıkladı.

EKONOMİ 12.10.2023, 14:57 Şeyda Gül
Bakan Mehmet Şimşek: Pozitif reel faize yaklaşmış durumdayız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fas'ın Marakeş şehrinde düzenlenen Dünya Bankası-IMF toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu açıklayan Bakan Şimşek, Türkiye'nin pozitif reel faize yaklaştığının altını çizdi. Bakan Şimşek, pozitif reel faiz eşiğine ulaşmak için yapılması gerekenlerin henüz bitmediğini de vurguladı.

Türk Lirası'nın temel göstergeleri sağlam

Konuşmasında Türk Lirası'nın temel göstergelerinin sağlam olduğunu belirten Bakan Şimşek, para biriminin "çekici" göründüğünü söyledi.

Türkiye politik istikrara sahip beş yıl geçirecek

Yerel seçimlerin genel seçimlerle ayırt etmek gerektiğini, Türkiye'nin politik istikrara sahip beş yıl geçireceğini kaydeden Bakan Şimşek, toplantıdaki konuşmasında geçmiş ekonomi politikalarını tersine çevirmenin zaman alacağını da kaydetti.

Politika faizi: Yüzde 30

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından 2.150 baz puan artışla yüzde 30'a yükselttiğini hatırlatan Bakan Şimşek, TCMB’nin önümüzdeki dönemde de sıkılaştırma adımlarına devam edebileceği mesajı verdi.

Olası Euro Bond ihracı için piyasa şartlarına bakıyoruz

Bakan Şimşek, olası bir Euro Bond ihracı için piyasa şartlarına baktıklarını büyük olasılıkla yılsonundan önce bunu gerçekleştirebileceklerini söyledi. Bakan Şimşek, IMF’nin Dünya Bankası toplantıları için Fas'ta yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayarak yıl bitmeden ihracın gerçekleşmesini beklediğini aktardı.

Müzakerelerin son aşamasındayız

Körfezden Türkiye'ye gelmesi beklenen kaynaklara ilişkin bir soruya yanıt veren Bakan Şimşek, “Müzakerelerin son aşamasındayız” dedi.

23 Ekim'de başlaması planlanan yeni bir Körfez ziyareti planlayan Bakan Şimşek’in, Abu Dabi, Doha ve Riyad'a gidilmesi planlanırken bu ziyarette Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 50 milyar dolar olarak daha önce varılan anlaşmanın "ilk somut adımları" gerçekleşecek.

Yorumlar (0)