Bakan Bolat ‘Harekete geçildi’ diyerek duyurdu: Kapatma cezası geliyor

Vatandaşın cebini yakan fahiş fiyatla mücadeleyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, alt ceza sınırının yükseltileceğini belirterek, “15 güne yakın geçici kapatma uygulaması da teklif arasında” dedi.

EKONOMİ 17.04.2024, 21:34 Şeyda Gül
Bakan Bolat ‘Harekete geçildi’ diyerek duyurdu: Kapatma cezası geliyor

Katıldığı CNN Türk canlı yayınında fahiş fiyat artışları ve enflasyonla mücadele konusunda önemli açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, rekabet kanununda değişikliğe gidileceğini ve yakın zamanda TBMM'ye sunulacağını söyledi. Teklifin firmalara uygulanan alt ceza sınırının yükseltilmesi ve 15 günlük geçici kapatma dahil pek çok yaptırımı kapsadığını belirten Bakan Bolat, enflasyonla mücadele ve fahiş fiyat artışı gibi uygulamalarla mücadele etmek için bir çalışma yaptıklarını vurguladı. AK Parti parlamento grup yönetimine sunduklarını ifade eden Bakan Bolat, “Fahiş fiyat artışıyla ilgili olarak getirilen rekabet kanununda bu değişiklikleri yapacağız. Son dokunuşlarını yaptıktan sonra parlamentoya sevk edilecek yakın zamanda” ifadelerini kullandı.

Üst sınır 11 milyona çıkıyor

Aldatıcı reklam, zararlı ürün satışları yapanlara cezalar kesildiğini anlatan Bakan Bolat, cezaların artırılması ile ilgili çalışma yaptıklarını vurguladı. Fahiş fiyat artışına karşı alt ceza sınırı uygulaması kanuna göre 2020'de 10 bin lira olduğunu hatırlatan Bakan Bolat, 2024 yılında 52 bin olduğunu dile getirdi. “Biz 80 bin olmasını talep ettik. Önemli olan uygulamaları tavizsiz yapmaktır” diyen Bakan Bolat, alt ceza sınırı 100 bin olan stokçulukta bunu da 800 bin liraya yükselteceklerini söyledi. Bakan Bolat, “Üst sınır ise 2 milyon yazıyor şu an, teklifimiz ise 11 milyon liraya çıkarılması” şeklinde konuştu.

15 güne yakın geçici kapatma uygulaması da teklif arasında

Stokçulukla amansız bir mücadele yapacaklarını kaydeden Bakan Bolat, bu işe tevessül edenlerin vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi. Çünkü geçici kapatma uygulamasının da teklif arasında olduğunu aktaran Bakan Bolat, parlamentoda nasıl geçecek bilmediğini ama 15 güne yakın geçici kapatma uygulamasının da teklif arasında olduğunun altını çizdi.

Stokçuluk ve karaborsacılık türü faaliyetler hortladı

Türkiye 1973-2003 yılları arasında 2 haneli ve 3 haneli enflasyon problemiyle boğuştuğunu anımsatan Bakan Bolat, 2020 Mart ayında patlak veren salgın krizi birçok üründe lojistik ve tedarik sorunlarını beraberinde getirdiklerini söyledi. Karantina zamanları gıda başta olmak üzere stokçuluk ya da karaborsacılık türü faaliyetler hortladığını aktaran Bakan Bolat, marketlerin neredeyse iki, üç günde bir rafları doldurmaya çalıştığını hatırlattı. İşte bu arz-talep dengesizliği döneminde bütün dünyada olduğu gibi enflasyonla karşı karşıya kalındığını vurgulayan Bakan Bolat, aşırı talep ortaya çıktığını ifade etti. Talebin aşırı artması arz yetersizliği ve tamahkarlıkla birleşince 2022'ye kadar devam ettiğini belirten Bakan Bolat, “2022'de de bunun asıl sebebi Ukrayna ile savaşa tutuşması. Enerji fiyatlarında petrolde iki kat, doğalgazda beş kat artışlar oldu. Tahıl ve yağda da çok ciddi bir fiyat artışı oldu” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)