Bakan Bayraktar'dan doğal gaz müjdesi: 40 milyon metreküpe çıkacak

Sakarya Gaz Sahası’nda günlük doğal gaz üretimimizi en kısa zamanda 10 milyon metreküpe, akabinde de nihai olarak günlük 40 milyon metreküpe çıkartacağını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 15 milyon haneye doğal gazı buradan tedarik edeceklerini duyurdu.

EKONOMİ 29.01.2024, 11:17 Şeyda Gül
Bakan Bayraktar'dan doğal gaz müjdesi: 40 milyon metreküpe çıkacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahasında 2020 yılındaki keşfin ardından gazın karayla buluşarak Türkiye’nin doğal gaz üssü haline gelen Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Bakan Bayraktar’a Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’da eşlik etti.

Filyos Türkiye'nin doğal gaz üssü haline geldi

İnceleme gezisinin ardından açıklama yapan Bakan Bayraktar, kış aylarında doğal gazın ağırlıklı olarak tüketildiği bir dönemde bu ziyareti gerçekleştirdiklerini vurguladı. Karadeniz Gazı, 2020 yılındaki keşif sonrasında 3 yıldan kısa bir süre içerisinde karaya getirdiklerini ve BOTAŞ’ın sistemine hemen buradan birkaç kilometre ileride bağladıkları lokasyonda olduklarını ifade eden Bakan Bayraktar, Filyos’un bu anlamda hakikaten Türkiye’nin doğal gaz üssü haline geldiğini söyledi.

Hedef günlük 40 milyon metreküpe çıkarmak

Bugün itibarıyla üretimin 2,7 milyon metreküpe ulaşmış durumda olduğundan bahseden Bakan Bayraktar, “İnşallah en kısa zamanda bu üretimi 10 milyon metreküpe akabinde de nihai olarak günlük 40 milyon metreküpe çıkarmak ve 15 milyon hanemize doğal gazı buradan tedarik etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Doğal gazın önemli bir kısmını buradan sunmuş olacağız

Sakarya Gaz Sahasında şu ana kadar 23 kuyu kazdıklarını dile getiren Bakan Bayraktar, dünyanın en hızlı geliştirilen projelerinden biri olduğunu dile getirdi. “170 km. mesafeden gazı taşıyoruz. Buradan da BOTAŞ’ın sisteminden evlerimize, tüketicilerimize ulaştırıyoruz” diyen Bakan Bayraktar, projeyi önümüzdeki süreçte daha da hızlandırmak suretiyle milletin, memleketin, sanayinin, evlerin ihtiyacı olan doğal gazın önemli bir kısmını buradan sunmuş olacaklarını belirtti. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun da bugün kendisiyle beraber burada olduğunun bilgisini veren Bakan Bayraktar, aynı zamanda bu limanın da ülkenin önemli bir ihracat limanı olması noktasında da birlikte görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Birlikte bu projeleri nasıl gerçekleştirebiliriz diye istişare ettiklerini anlatan Bakan Bayraktar, “Vekillerimizle, valimizle ilgili birimlerdeki yönetici arkadaşlarımızla beraber” ifadelerini kullandı.

Filyos Limanı büyük tonajlı gemilere hizmet verebilecek

İnceleme gezisine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Uraloğlu ise ülkemizi daha ileriye götürecek, sektöründe lider pozisyona taşıyacak dev bir lojistik merkezi projesi olan Filyos Limanı;13 geminin elleçlemesi yapılabilecek yıllık 25 milyon ton kapasiteye sahip olarak 14 ve 19 metre derinliğindeki rıhtımlarıyla büyük tonajlı gemilere hizmet verebileceğini aktardı.

Yorumlar (0)