Asgari ücrete ikinci zam gelecek mi? Akbaşoğlu açıkladı!

Enflasyon, yılın ilk iki ayında beklenenin üzerinde bir performans sergileyerek, asgari ücretle ilgili zam konularını ön plana çıkardı. Akbaşoğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, "Emekliler ve çalışanlar için alım gücünü arttırmaya yönelik değerlendirmelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 08.03.2024, 17:00 Buse Önder
Asgari ücrete ikinci zam gelecek mi? Akbaşoğlu açıkladı!

Türkiye'de, 2024 yılına ait asgari ücrette yaşanan erken zam tartışmaları, ocak ve şubat aylarındaki enflasyon rakamlarıyla birlikte gündemi sarsmış durumda. Aylık enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, asgari ücretin yılın ilk iki ayında yüzde 11,23'lük bir erozyona uğramasına neden oldu. Özellikle Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 36 olarak açıklaması, asgari ücretle ilgili belirsizlikleri artırdı.

Ocak ayında yüzde 6,7, şubat ayında yüzde 4,53 artan enflasyon, asgari ücreti 11 bin 402 liradan 17 bin 2 liraya yükselten zam oranını eritti. Bu durum, asgari ücrete yapılacak olan tek zamın yeterli olup olmadığı konusunda kamuoyunda soru işaretleri oluşturdu.

Grup Başkanvekilinden açıklama geldi

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, asgari ücrete ilişkin bir soruya cevap verirken, nisan ayının ortalarından itibaren çalışmaların başlayabileceğini belirtti.

Akbaşoğlu, "O tarihten itibaren bu hususları müzakere edeceğiz ve haziran sonu temmuz başı itibarıyla da emeklilerimiz başta olmak üzere bütün çalışanlarımızla ilgili daha iyileştirici, alım gücünü arttırıcı değerlendirmelerimizi hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız ve buna dair düzenlemelerimizi de inşallah gerçekleştireceğiz" dedi.

Nisan ayında görüşmeler yapılacak

2022 ve 2023 yıllarında iki kez zam yapılan asgari ücrette, 2024 yılı için ise tek bir zam öngörülmüştü. Ancak enflasyonun hızlı artışı, gelecek zam miktarıyla ilgili belirsizlikleri beraberinde getirdi.

Çalışanlar, Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon beklentisinin yüksek olması, maliyet artışlarına bağlı olarak asgari ücretin yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtirken, Nisan ayından itibaren başlayacak olan müzakereler ve alınacak kararlar, ülke genelindeki çalışan kesimlerin büyük bir merakla beklediği bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Yorumlar (0)