Altında çarpıcı tahmin: Ekonomistler yatırımcıları uyardı

Piyasalarda heyecan dolu günler yaşanıyor. Borsa endeksi 9 bin puan seviyesine yaklaşırken, altın fiyatları da kritik bir sınırı geçti. Peki, piyasalarda hedef ne? Ekonomistler cevapladı.

EKONOMİ 07.02.2024, 09:38 07.02.2024, 17:10 Buse Önder
Altında çarpıcı tahmin: Ekonomistler yatırımcıları uyardı

ABD'den gelen ekonomik gelişmeler, para ve emtia piyasalarında yön belirlemede etkili olmaya devam ediyor. Cuma günü, ABD'de ocak ayı tarım dışı istihdam verisi özel bir öneme sahipti. Borsa endeksi, 9 bin puan seviyesine yaklaşarak önemli bir eşiği aştı, 8 bin 850 puan seviyesinin üzerine çıktı. Aynı gün altın fiyatları da kritik bir sınırı aşarak dikkat çekici bir hareket gerçekleştirdi.

Ata Yatırım Yurt İçi Piyasalar Uzmanı Emre Ökten ve Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, yaptıkları açıklamalarda, ekonomik gelişmelerin yön belirlemede kilit rol oynadığına dikkat çekti.

Borsa endeksi 9 bin puan seviyesine doğru ilerliyor

Ata Yatırım Yurt İçi Piyasalar Uzmanı Emre Ökten, borsa endeksinin 8 bin 850 puan seviyesini aşarak önemli bir eşiği geçtiğini belirtti. Ökten, endeksin bu seviyelerdeki güçlü performansının devam etmesini beklediğini ifade ederken güven ortamındaki artışın yabancı yatırımcıyı çektiğine vurgu yaparak, endeksin bu hafta içinde 9.000 seviyelerini test etmesinin muhtemel olduğunu dile getirdi.

Endekste 9.000 seviyesinin kırılması durumunda, yeni direnç seviyelerinin dolar bazında 9150, 9250 ve 9500 olduğunu belirten Ökten, para ve maliye politikalarındaki istikrarın devam etmesiyle borsanın pozitif bir açılışla tepki vereceğini öngördüğünü söyledi.

Altın piyasasında Fed'in faiz indirimleri etkisi

Fed'in faiz indirimine yönelik beklentilerin, ons altında yukarı yönlü hareketliliği tetiklediğine dikkat çeken Emre Ökten, ons altın fiyatlarının, Fed'in faiz indirimi konusundaki kararlarına bağlı olarak hareket edeceğini ifade etti. Özellikle Tarım Dışı İstihdam verisinin faiz indirimi için belirleyici olacağını belirten Ökten, piyasalarda faiz indirimlerinin bu yıl içinde olması durumunda altında kısa vadeli baskı olabileceğini ancak ilerleyen aylarda yükseliş trendinin devam edebileceğini belirtti.

Gram altın 2100 seviyesine çıkabilir

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, , TCMB'nin başkan değişikliğinin ardından ekonomik programdan vazgeçilmeyeceğine yönelik sinyallerin gram altın piyasasında olumlu yansıdığını belirtti. Altın fiyatlarının dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki yükselişe karşı direnç gösterdiğini ifade eden Yavaş, gram altında 1980 TL seviyesi üzerinde kalındığı sürece 2032 TL ve 2100 TL dirençlerinin hedeflenebileceğini belirtti.

Piyasaların genel değerlendirmesi

Ekonomistler, piyasalardaki yüksekliğin devam etmesini beklerken, yatırımcılara dikkatli olmaları ve gelişmeleri yakından takip etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Özellikle Fed'in faiz politikaları ve ekonomik verilerin, borsa ve altın piyasalarındaki yönü belirleyeceği vurgulandı.

Yorumlar (0)