Altın, dolar ve borsa yatırımı olanlar dikkat: Piyasalarda kader günü!

Yeni haftanın başlamasıyla birlikte altın, dolar ve borsa piyasalarındaki hareketlenme gözleri üzerine çekerken, Federal Rezerv'in (Fed) faiz kararı da merakla beklenen gelişmelerden oldu. Ekonomist Hikmet Baydar, piyasalardaki son durumu ve beklentileri değerlendirdi. İşte detaylar…

EKONOMİ 31.01.2024, 09:34 Buse Önder
Altın, dolar ve borsa yatırımı olanlar dikkat: Piyasalarda kader günü!

Altın fiyatları, son iki haftayı düşüşle tamamladıktan sonra, yeni hafta itibarıyla yön değiştirdi. Gram altın Salı günü 2002 lira seviyelerini gördü. Öte yandan, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor seviyelere doğru ilerleyerek 8,500 puan seviyesinin üzerine çıktı. Bu durum, endeksin tarihi rekorunu kırmasına olanak tanıdı.

‘Faiz indirme olasılığında düşüş olabilir’

Borsadaki yükselişin nedenlerini değerlendiren Ekonomist Hikmet Baydar, "Bu seviyeyi kırmadan yeni zirveyi konuşmak zor" ifadesini kullanarak, teknik olarak uzun süredir yukarı sinyallerin olduğunu belirtti. Yerel seçimlere yaklaşılması ve ardından yabancı yatırımcı girişinin beklendiği bu süreçte borsada işlem hacimlerinde artış gözlemlendiğini ifade etti.

Yurt dışındaki gelişmeler arasında ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı büyük bir önem taşıdığını belirten Baydar, genel beklentilerin faiz indirimi olmadığı yönünde olduğunu belirtirken, önemli olanın Fed'in mart ayında faiz indirme olasılığındaki düşüş olduğunu vurguladı.

Altındaki dalgalanmanın sebebi ne?

Altın fiyatlarındaki dalgalanmanın nedenlerini açıklayan Baydar, özellikle ABD gemilerine ve askeri tesislerine yapılan saldırıların bölgede risk oluşturduğunu ve yatırımcıların bu riskten kaçınmak amacıyla altına yönelmeye başladığını ifade etti. Ayrıca Baydar, Fed'in faiz kararının ve doların güçlenmesinin de altın fiyatları üzerinde etkili olabilecek faktörler arasında yer aldığını belirtti.

Borsadaki yükselişin devam edip etmeyeceği konusunda Baydar, teknik analizlerle 8,500 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu belirtti. Ancak jeopolitik riskler ve olası bir resesyonun borsa için önemli handikaplar oluşturabileceğine dikkat çekti.

‘Gram altında gevşeme olabilir’

Ekonomist Hikmet Baydar, gram altın için dolar/TL kuru ve küresel altın talebinin etkilerini de değerlendirdi. Vadeli işlemlerde dolar/TL'de aşağı yönlü baskı gözlenmesine rağmen, yıl sonu dolar tahmini 42 TL civarında olduğunu vurgulayan Baydar, bu durumda kurda olağanüstü bir hareket beklenmediğini ve altın fiyatlarına olumlu yansıdığını belirtti. Dolarda yaşanacak aşağı yönlü hareketlerin, gram altın fiyatlarında gevşemeye neden olabileceğini ifade etti.

Baydar, önümüzdeki süreçte yabancı yatırımcı girişinin artması ve Merkez Bankası'nın rezerv biriktirmeyi bırakması durumunda, dövizde aşağı yönlü hareketlenmelerin gram altın fiyatlarında gevşemeye neden olabileceğini vurguladı.

2150 seviyelerine yükselebilir

Global anlamda altının, jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte talep görmeye devam edeceğini ve ons altının 2150 dolar seviyelerine kadar yükselebilecek potansiyeli olduğunu belirtti.

Gram altında beklentiler ne?

Baydar, dövizde satış gelmesi durumunda dolar/TL'nin düşüş yaşayacağını ve altında da aşağı yönlü hareketler görülebileceğini ifade etti. Bu durumda gram altının 1918 ve 1831 TL seviyelerine kadar düşebileceğine dikkat çekti. Ancak global piyasada altının aşağı yönlü potansiyelinin düşük olduğunu söyledi.

Yabancı yatırımcı girişi olmazsa, uluslararası piyasalardaki hareketliliğe bağlı olarak gram altının 2 bin TL fiyatı üzerinde hareket edeceğini düşündüğünü belirtti.

Yorumlar (0)