5 yıl erken emekli olacaklar! SSK ve Bağkur primleri eşitleniyor

Geçtiğimiz yıl esnaflara, erken emeklilik müjdesi verilmişti. Son açıklama ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Kimler erken emeklilikten yararlanabilecek? Emeklilikte yaş şartı kalkacak mı? Düzenleme ne zaman hayata geçecek? İşte detaylar…

EKONOMİ 18.01.2024, 11:26 Buse Önder
5 yıl erken emekli olacaklar! SSK ve Bağkur primleri eşitleniyor

Çalışma hayatındaki yeni düzenlemelerle birlikte, SSK ve Bağkur primlerinde eşitleme yapılması ve esnaflara yönelik 5 yıl erken emeklilik avantajı sağlanması da gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklamalara göre, bu iyileştirmelerin emekliler için anlamlı olacağı ifade edildi.

Bakan Işıkhan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Emeklilerle ilgili yapılan bu iyileştirmeler çok anlamlı olacak. Çok güzel bir yıla girdik" dedi. Bağkur emekli prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'ye düşürülmesiyle ilgili vaadin ise Orta Vadeli Plan'da hayata geçirileceğini belirtti. Bu düzenlemenin bütçe disiplininden uzaklaşılmadan yapılacağının altını çizdi.

Bağkur prim sayısı düşürülecek

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, küçük esnafın, terzi, bakkal, çay ocağı gibi iş kollarında hizmet verenlerin erken emeklilik şartı olan Bağkur prim ödeme gün sayısının 9000'den 7200'ye düşürüleceğini belirtti. Bu düzenlemeyle esnafa 5 yıl (1800 gün) erken emeklilik avantajı sağlanacağını ifade etti.

2016 yılı öncesinde emekli olan ve sonrasında esnaflık veya şirket ortaklığına devam edenlerden alınan emekli maaşlarından yapılan kesintilerin ise 2016 yılında kaldırıldığını belirtti. Bu sayede emekli olup esnaflık yapılması durumunda emekli maaşlarından herhangi bir kesinti olmadığını vurguladı.

Bu kapsamda beklenen düzenlemenin 2024 yılı içerisinde hayata geçirilmesi öngörülürken, ev kadınlarının emekliliği, annelerin çocuk sayısına göre yıpranma payı, memurların ek gösterge konularının da yıl içinde detaylandırılması bekleniyor.

Yaş şartı ortadan kaldırılacak

Bağkur'da emeklilik yaşı ile ilgili olarak ise işe giriş tarihine göre belirlendiği ve 2023 yılından sonra çıkan düzenleme ile yaş şartının kaldırıldığı belirtildi. Emeklilik için gereken prim gün sayısının erkeklerde 9000 gün (25 yıl), kadınlarda ise 7200 gün (20 yıl) olduğu ifade edildi.

Esnafların yanı sıra SSK ve Bağkur üzerinden prim ödeyenlerin hangi kurum üzerinden emekli olacakları konusunda ise 2008 tarihinden sonra işe girenlerin bütün çalışma hayatları boyunca ödenen primlerin değerlendirileceği, 2008 öncesi işe girenlerin ise son 7 yılda ödenen prim gün sayısına bakılacağı bilgisi paylaşıldı.

Yorumlar (0)