2024 memur ve emekli zammı ne kadar olacak?

Mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, yüz binlerce memur ve emeklinin gündeminde 5 aylık enflasyon farkı yer alıyor. Çalışan memur ve emekliler, ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarını kapsayan enflasyon farkının belirlenmesiyle ilgileniyorlar. Memur ve emekli zammında belirleyici olan enflasyon farkının güncel durumu merak ediliyor. Peki, 5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? 2024 memur ve emekli maaşı zammı hakkında şimdiden tahminler yapılıyor mu? İşte detaylar…

EKONOMİ 03.06.2024, 12:09 Melina Ay
2024 memur ve emekli zammı ne kadar olacak?

5 aylık enflasyon farkının açıklanmasıyla birlikte, çalışan yüz binlerce memur ve emekli, güncel maaş zamlarının ne kadar olduğunu merak ediyor. Yılda iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına bağlı zam alan memur ve emekliler, 2024 yılının beşinci enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, temmuz ayında alacakları zamları hesaplamaya başladı. Peki, 5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu? İşte memur ve emekli maaşı zam oranlarına ilişkin güncel bilgiler…

Enflasyon farkı ne kadar oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 artış gösterdi. Buna göre; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklileri için Ocak ayında yüzde 6,70, Şubat ayında yüzde 4,53, Mart ayında yüzde 3,16, Nisan ayında yüzde 3,18 ve Mayıs ayında yüzde 3,37 oranında enflasyon farkı oluştu. Bu durumda, memur ve emeklilerin maaşlarını etkileyen enflasyon metriği yüzde 22,72 olarak belirlendi.

Emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranında güncelleniyor. 5 aylık enflasyon yüzde 22,72 olarak gerçekleşti. Bu durumda, Mayıs ayı itibarıyla işçi emeklisinin maaş zammı şimdiden yüzde 22,72 oldu.

Memur ve memur emeklisi ne kadar zam alacak?

Memur ve memur emeklileri, Haziran ayı itibarıyla yüzde 17,38 oranında zam hakkı elde etmiş oldu. Yılın ilk altı ayında toplu sözleşme gereği yüzde 15 zam almışlardı. Toplu sözleşme kapsamında, bu dönemde meydana gelecek enflasyon farkının da maaşlara yansıtılması öngörülmüştü. Dolayısıyla, altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak.

Haziran ayı enflasyon rakamlarından sonra netleşecek

Öte yandan, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleme gereği ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor. Bu kapsamda yapılan hesaplamalar sonucunda, memur ve memur emeklilerinin Mayıs ayı itibarıyla yüzde 17,38'lik toplam zam oranı netleşmiş oldu. Memur, memur emeklisi ve işçi emeklilerinin maaş zam oranı, Haziran ayı enflasyon rakamları ile birlikte kesinleşecek. Haziran ayı enflasyon rakamlarının 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanması bekleniyor.

Emekli temmuz zammı ne kadar olacak?

Her yıl iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında maaşlarına zam yapılan emekliler, 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için maaşlarına yüzde 49,25 oranında zam almıştı. Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verisiyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlendi. Böylece, emekliler Mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak tahmin edilmişti. Bu tahminler doğrultusunda, Temmuz ayında açıklanacak olan Haziran ayı enflasyonuyla birlikte emeklilerin alacağı zam oranı, enflasyon farkına bağlı olarak yüzde 25,46 olacak.

Yorumlar (0)