YKS öncesi tüyolar: Netleriniz artabilir!

Hafta sonu gerçekleştirilecek YKS’de bilgi düzeyi kadar sınav stratejisinin önemine dikkat çeken Bahçeşehir Koleji PDR Direktörü Sibel Durak, üniversite adaylarına “Sorularla inatlaşmayın, turlama tekniğini kullanarak daha çok soru çözün” tavsiyesi verdi.

EĞİTİM 05.06.2024, 11:35 06.06.2024, 09:28 Melina Ay
YKS öncesi tüyolar: Netleriniz artabilir!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu yıl 3 milyon 36 bin 945 üniversite adayının katılımıyla 8 ve 9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Hayal ettikleri üniversiteye girmek için çaba gösterecek öğrencilere önerilerde bulunan PDR Direktörü Durak, netlerin artması için mutlaka bir sınav stratejisinin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Önceden belirlenmiş bir sınav stratejisi yoksa başarının sekteye uğrayabileceğini söyleyen Durak, “Sınava hangi testten başlanacağına, zaman azaldığında nasıl davranılacağına, tüm sorular bittiğinde önce hangi testteki boş bırakılan sorulara dönüleceğine önceden karar verilmelidir” açıklamasını kaydetti.

Uzak durulması gerekenler neler?

TYT ile AYT arasındaki bir günün önemine de dikkat çeken Durak, “500 tam puanın hesaplanmasında TYT yüzde 40, AYT ise yüzde 60 oranında etkilidir. TYT sınavından çıktıktan sonraki 24 saatlik süre içinde zihinsel olarak AYT’ye hazırlanmak büyük önem taşır. Bu süreçte sosyal medyadan ve televizyondan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. TYT kötü geçmişse, AYT ile durumu düzeltebileceklerini unutmamalılar. TYT iyi geçmişse, YKS puanlarını riske atmamak için AYT’ye de aynı motivasyonla girip avantajlarını korumalılar” dedi.

Sınav için stratejiler

Durak, başarılı bir sınav için öğrencilere bazı ipuçları vererek, seçenekler arasında doğru cevabı bulmalarını kolaylaştıracak stratejiler önerdi. İki seçenek birbirine çok benziyorsa, genellikle ikisinin de doğru cevap olmayabileceğini belirtti ve "Diğer seçenekleri dikkatlice okuyarak aradaki farkı bulmalısınız. İki seçenek birbirinin tam zıttıysa, büyük olasılıkla doğru cevap bunlardan biridir. Ayrıca, seçeneklerde 'hepsi', 'her zaman', 'hiçbiri' gibi ifadeler varsa, bu seçeneklerin yanlış olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünebilirsiniz. 'Bu kadar kolay olabilir mi?' diye şüpheye düşmeyin. Sınavda çok kolay ve 'Bu da olur mu?' dedirtecek sorular da yer alabilir. Bu soruları da aynı ciddiyetle çözün” diye konuştu.

Sınav hakkında nelere dikkat edilmeli?

Durak, matematik işlemlerini zihinden yapmak yerine kitapçık üzerinde yapmalarını önerdi. Üniversite adaylarına sınavda netlerini artırmaya yardımcı olabilecek şu ipuçlarını paylaştı:

  • Kodlama için ayrılan süre aslında dinlenme zamanıdır ve kesinlikle zaman kaybı değildir. Bu süre zarfında zihninizi bir sonraki soruya odaklanmaya hazırlayabilirsiniz.
  • YKS'de her dört yanlış cevap, bir doğru cevabı eksilttiğinden, bilmediğiniz veya doğru cevaba ulaşamadığınız durumlarda soruyu boş bırakmanız daha mantıklı olabilir.
  • Tüm şıkları dikkatlice okuyun. Her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi ve üç yanlış şıkkı bulunmaktadır. Çeldirici şıklar, doğru cevaba benzer ancak yanlış olan şıklardır, bu nedenle dikkatli olmalısınız.
  • Zaman kaybını önlemek için ‘Turlama Tekniği’ni kullanabilirsiniz. İlk turda kolay soruları hızla çözüp, daha zor olanlara sonraki turlarda dönebilirsiniz.
  • Uzun ve karmaşık görünen sorular sizi korkutmasın. Özellikle paragraf sorularında soru kökünü ilk olarak okuyarak paragrafı hangi açıdan değerlendirmeniz gerektiğini anlayabilir ve doğru cevabı daha rahat bulabilirsiniz.


     
  • Süreyi son dakikaya kadar iyi değerlendirin, ancak fazla detaya inmekten kaçının. Kalan süreyi optik formu kontrol etmek için kullanabilirsiniz.
  • Soruları dikkatlice okuyun ve gereksiz bilgilerle vakit kaybetmekten kaçının. Sorunun ana fikrini anladıktan sonra cevabı bulmaya odaklanın.
  • Sınavda zamanınızı iyi yönetmek için her soruya belirli bir süre ayırın. Çok fazla zaman harcadığınız soruları geçici olarak atlayın ve daha sonra geri dönüp tekrar deneyin.
  • Dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçının. Sınav esnasında sizi rahatsız edebilecek her türlü dış etkeni önlemek için önceden hazırlık yapın.
  • Öncelikle size en kolay gelen soruları çözmeye başlayın. Bu, özgüveninizi artırır ve sınav stresini azaltır.
  • Cevapları işaretlerken dikkatli olun. Özellikle optik formda yanlış işaretleme yapmamaya özen gösterin.
  • Sınav sırasında sakin kalın ve panik yapmayın. Eğer bir soruyu çözemiyorsanız veya zorlanıyorsanız, sakin bir şekilde diğer soruya geçin ve daha sonra geri dönün.
Yorumlar (0)