TDK'nin tüm sözlükleri tek tıkla karşınızda

Türk Dil Kurumunun internet sayfasında güncellemeye gidildi. TDK sözlüklerine, "sozluk.gov.tr" adresinden tek tıkla ulaşılabilecek.

EĞİTİM 17.06.2019, 11:34
TDK'nin tüm sözlükleri tek tıkla karşınızda

Türk Dil Kurumunun (TDK) internet sayfasında güncelleme yapıldı. Kullanıcılar TDK'nın tüm sözlüklerine "sozluk.gov.tr" adresinden tek tıkla ulaşabiliyor. 

"sozluk. gov.tr"nin güncellenen hâlinde Türk Dil Kurumu sözlüklerinin yanı sıra her gün farklı bir kelime ile bir deyim veya atasözünün anlamına, bir dil kuralına yer veriliyor, sıkça yapılan yanlışlar ile sık karıştırılan sözcüklere ilişkin uyarılarda bulunuluyor.

Türk Dil Kurumuna sıklıkla yöneltilen soruların uzmanlar tarafından derlendiği bir bölümün de yer aldığı TDK'nın güncellenen internet sayfasında, kullanıcılara yabancı sözcüklere Türkçe karşılık önerme imkânı sunuluyor.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, kurumun güncellenen genel ağ sayfalarına ilişkin Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklama yaptı.  

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, TDK'nin 1945'ten beri yayımlanan Türkçe Sözlüğünün Türkçenin en güvenilir, en gelişmiş ve en güncel sözlüğü olduğunu, TDK'nın genel ağında da Güncel Türkçe Sözlüğü ismiyle yer aldığını belirtti.

Bilgi ve kelime yarışmaları esnasında, TDK'nin genel ağ sayfasına çok fazla başvurulduğunu, aşırı yüklenmenin de bazı teknik sıkıntılara yol açtığını anlatan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, bunun önüne geçmek için genel ağ sayfasında ve içeriğinde yenilikler yapıldığını söyledi. 

Yaptıkları yenilikle, arama motoruna "TDK" yazıldığında tüm sözlüklerin yer aldığı "sozluk.gov.tr" sayfasına ulaşıldığını anlatan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, böylece kurumun genel sayfasının çalışma hızının da arttığına vurgu yaptı. 

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, TDK denildiğinde akla gelen en önemli unsurun, Güncel Türkçe Sözlük olduğunu dile getirerek, "İçinde 100 binin üzerinde kelime barınan ve en çok başvurulan sözlük Güncel Türkçe Sözlük'tür." diye konuştu.

Güncel Türkçe Sözlüğün yanı sıra Derleme Sözlüğünden Tarama Sözlüğüne, Atasözleri ve Deyimler Sözlüğünden 100'e yakın terim sözlüğüne tek tıkla ulaşma imkanı sunulduğuna dikkati çeken Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Eski sayfamızda sözlük başlıklı bölüme tıklanıldığında Güncel Türkçe Sözlüklerimiz görünüyordu. Biz bu işi çok daha kolay hâle getirdik. Arama motorlarına, 'sozluk.gov.tr' veya 'TDK' yazdığınız zaman karşınıza çıkan sayfada, Güncel Türkçe Sözlük, Terimler veya Halk Ağzı Sözlükleri gibi sözlüklerimizin tümüne ulaşabiliyorsunuz."

"Yanlış yazılsa da sistem doğru kelimeyi sunuyor"

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, "sozluk.gov.tr"de bir kelimenin tek tıklamayla farklı sözlüklerde aratılabileceğini belirterek, "Yeni çalışmamız, kullanıcıya büyük kolaylık sağlıyor." şeklinde konuştu.

Eskiden kelime yanlış yazılırsa arama yapılamadığını hatırlatan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, bu sorunu ortadan kaldırdıklarını, ilk 3 harf yazıldıktan sonra farklı kelimelerin kullanıcıya sunulduğunu ifade etti. 

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, önceden kurum sayfasında bulunan ama belli dönemlerde işleyişi yavaşlayan "sıkça sorulan sorular" bölümünü de güncelleyip, görünür hale getirdiklerini aktardı.  

TDK'ya her gün çeşitli yollardan dilbilgisi, kelimeler, dil politikası ve yazımla ilgili sorular ulaştığını belirten Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, "Bunların çoğu aynı sorular oluyor. Uzmanlarımız bu soruları bir araya topladı. Bu, bizim sayfamızın yeni yüzünün önemli detaylarından bir tanesi." şeklinde konuştu. 

 "sozluk.gov.tr"de her gün farklı bir kelime ile farklı bir atasözü ya da deyimin anlamına yer verildiğini belirten Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, sözlüğü her gün kullanan kişilerin 365 gün boyunca farklı kelimelerle karşılaşacağını ifade etti.   

Sözlük "cep"e de girecek 

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, "Sıkça karıştırılan sözler", "Sıkça yapılan yanlışlara doğrular" bölümlerinin de bulunduğu yeni internet sayfasında, "Yabancı sözlere karşılıklar öner" bölümü de açtıkları bilgisini verdi. Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, "Bir kullanıcı, 'Ben şöyle bir kelimeye, şöyle bir karşılık düşünüyorum' diyebilir. O kelimeler heyetimizin önüne gelecek ve belirli dönemlerde bilim kurulu üyelerimizle görüşüp, o kelimeye hangi Türkçe karşılığın gelebileceğini açıklayacağız." dedi.

Cep telefonları için de bir uygulama çalışması içinde olduklarını bildiren Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, "Yakın bir zamanda akıllı telefonlarda ve tabletlerde sözlüğümüzü görebileceğiz, çalışmalarımızı yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.  

Yorumlar (0)