Bakan Tekin'den devrim niteliğinde 'devamsızlık' açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sabancı Öğretmenevi’nde eğitim editörleriyle buluşarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

EĞİTİM 29.01.2024, 12:03 29.01.2024, 18:07 Buse Önder
Bakan Tekin'den devrim niteliğinde 'devamsızlık' açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sabancı Öğretmenevi’nde eğitim editörleriyle gerçekleştirdiği toplantıda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Yeni müfredat, öğrenci devamsızlıkları, ortak sınavlar ve deprem sonrası okulların durumu gibi konularda yapılan değerlendirmelerden öne çıkanlar şu şekilde:

Şubat sonunda kamuoyuna açıklanacak

Müfredat değişikliğiyle ilgili çalışmaların tamamlandığını belirten Bakan Tekin, genel müdürlükler ve Talim Terbiye Kurulu inceleme sürecinin devam ettiğini ifade etti.

Şubat ayının sonuna doğru kamuoyuyla paylaşılacak olan bu değişikliğin, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanacağını vurguladı. Ders saatlerinde azalma değil, sadeleştirme düşünüldüğünü ve öğretmenlerin etkilenmeyeceğini belirtti.

Devamsızlık oranları yüzde 35 azaldı

Bakan Tekin, devamsızlıkla ilgili alınan tedbirlerin olumlu sonuçlarını paylaştı. İlk yarıyıl istatistiklerine göre 8. sınıf öğrencilerinin devamsızlık oranında yüzde 9.20, 12. sınıf öğrencilerinde ise yüzde 35.21 oranında azalma yaşandığını açıkladı. Devamsızlık konusunda ısrarlı olduklarını belirterek, af ya da benzeri bir uygulamanın gündemlerinde olmadığını vurguladı.

Tematik okulların sayısı artacak

Bakan Tekin, ortak sınavların önemine değinerek, bu sınavlar sayesinde okullar arasındaki farkların daha iyi görülebileceğini ifade etti. Ayrıca, 2014'te başlatılan tematik liselerin sayısının artırılacağını ve spor, müzik gibi alanlarda uzmanlaşmış okulların çeşitlendirileceğini belirtti. Özellikle bölgelere uygun okullar açılması gerektiğine dikkat çekti.

Deprem bölgesine 21 bin öğretmen desteği

Bakan, deprem öncesinde 11 ildeki öğrenci sayısının ve derslik sayısının durumunu açıkladı. Deprem sonrasında yapılan çalışmalarla 45 bin dersliğin onarıldığını ve hizmete sunulduğunu belirten Tekin, bölgede proje bedeli 62,6 milyar TL olan 22 bin 39 yeni derslik yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Ayrıca, deprem bölgesine 21 bin 569 yeni öğretmen atandığını ve bölgedeki öğretmen sayısının yaklaşık 210 bin olduğunu aktardı. İstanbul'da deprem riskine karşı yapılan çalışmalara da değinen Bakan Tekin, şehirde 367 okulun ve 11 bin 590 dersliğin yeniden yapıldığını, şu anda ise 50 okulun ve bin 329 dersliğin yeniden yapımının devam ettiğini belirtti.

Yorumlar (0)